avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Conditiile de prescriere a sultei si stergera ei din ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Conditiile de prescriere a sultei si stergera ei din cartea funciara

Buna ziua
Va rog sa ma informati care sunt conditiile de prescriere a unei sulte si ce trebuie fact pentru stergerea acesteia din cartea funciara tinand cont de urmatoarea situatie;
prin hotarare judecatoreasca s-a partajat o casa.Proprietarul actual este obligat sa achite o sulta celui cu care a fost in partaj.Procesul afost deschis de
actualul proprietar in lipsa beneficiarukui sultei cu toate ca s-u facut toate demersurile legale pentru a fi gasit,lucru mentionat in sentinta finala si ramasa definitiva. De beneficiarul sultei nu se mai stie nimic de peste 20 de ani.
Sentinta in acest proces s-a dat in februarie 2009.
In speranta ca raspunsurile dvs.mo vor ajuta,va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: doinadr , utilizator 16:53, 3 Mai 2010
Dreptul de a plati sulta se prescrie in termen de 3 ani , termen ce curge de la data la care trebuia achitata aceasta.
Un caz asemanator:

Admisibilitatea cererii de constatare a intervenirii prescrisptiei extinctive
Tip: Sentinţă civilă Tip: Sentinţă civilă
Autor: Judecatoria Iasi
Domenii
Prescripţii
Acţiuni (în): anulare, posesorie, regres, pauliană


Prin sentinta civila nr. 11886 din 24 octombrie 2008, Judecatoria Iasi a admis actiunea formulata de catre reclamnta CCM in contradictoriu cu paratul CN si a constatat intervenita prescriptia extinctiva a dreptului paratului asupra creantei in valoare de 20898 lei, reprezentind sulta stabilita prin sentinta civila nr.5145/24.05.2004 a Judecatoriei Iasi.
Pentru a pronunta aceasta hotarare, instanta a retinut ca, in fapt, prin sentinta civila nr. 5145/24.05.2004, pronuntata in dosarul nr.16049/2003, Judecatoria Iasi a admis in parte actiunea de partaj al bunurilor comune formulata de catre reclamanta CCM impotriva paratului CN si a dispus atribuirea in natura a bunurilor; pentru egalizarea loturilor formate reclamanta a fost obligata sa achite piritului o suma de 208.972.601 lei vechi. Hotarirea a ramas irevocabila la data de 24.05.2004 prin neapelare.
Instanta a invocat dispozitiile art.1 alin.1 si art.3 alin.1 din Decretul nr.167/1958, care prevad ca dreptul la actiune, avind un obiect patrimonial, se stinge prin prescriptie , daca nu a fost exercitat in termen de 3 ani.
Instanata a retinut ca dreptul paratului de a cere obligarea reclamantei sa-i plateasca sulta in valoare de 20898 lei noi s-a nascut la data de 24.05.2004, iar termenul de trei ani pentru exercitarea acestui drept s-a implinit la 24.05.2007, cu mult timp inaintea formularii actiunii de fata; de asemenea, paratul nu a probat intervenirea nici unui caz de suspendare sau intrerupere a prescriptiei, astfel cum sunt enumerate in art.12 si art.16 Dt.nr.167/1958 .
Conform art.111 C.proc.civ., partea care are un interes poate sa faca cerere pentru constatarea existentei sau inexistentei unui drept daca nu are calea realizarii dreptului.
Apreciind ca cererea reclamantei intruneste cerintele de admisibilitate, vizind constatarea inexistentei dreptului de creanta al paratului si neexistind o alta modalitate judiciara pentru ca reclamanta sa obtina constatarea prescriptiei dreptului la actiune,interesul clarificarii valabilitatii acestui drept fiind actual, personal si legitim, in temeiul art.111 C.proc.civ.,art.1 alin.1 si art.3 alin.1 Dt.nr. 167/1958 , instanta a admis cererea.


In concluzie, dupa 3 ani de la nasterea obligatiei de a plati sulta, solicitati instantei de judecata sa constate intervenirea prescriptiei extinctive, iar cu aceasta hotarare definitiva si irevocabila veti cere Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara sa radieze sulta din cartea funciara.
Ultima modificare: Duminică, 18 Octombrie 2009
Cristina Pielmus , Avocat
Buna ziua,
As dori sa va intreb daca aceasta actiune de prescriere a sultei poate fi facuta chiar de catre solicitant sau este nevoie de avocat. Inteleg ca este nevoie doar de un termen pentru a se solutiona? Eu trebuie sa fac cadastru la o bucata de teren mostenita in 2005 de la bunica mea, decedata in 1999, care datora sulta unor rude printr-o sentinta de iesire din indiviziune...
Multumesc anticipat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune cu doua capete de cerere: principala si accesorie Irina S. Irina S. Se poate admite doar actiunea accesorie, in situatia in care capatul de cerere principal este o actiune in constatare iar cel accesoriu indeplinieste ... (vezi toată discuția)
Sulta datorata neplatita - prescriere cristinabirche cristinabirche Buna ziua Suntem mai multi frati,eu am deschis succesiunea pe cale judecatoreasca,s-a facut iesirea din indiviziune si s-a stabilit cate o suma de ... (vezi toată discuția)
Cum credeti ca este mai corect? DanyD DanyD Am un titlul executoriu neexecutat in termenul de prescriptie de 3 ani. Dorind sa constat pe cale judecatoreasca faptul ca a intervenit prescriptia dreptului ... (vezi toată discuția)