avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... taxa judiciara de timbru
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

taxa judiciara de timbru

As avea o mare rugaminte... am o nedumerire legata de taxa judiciara de timbru intr-un partaj (2012) al nepotului meu plecat din tara care a solicitat cota de 75 % din bunuri, valoarea partajabila stabilita dupa ghidul NP fiind de 2.028.000 lei iar t.j.t. de 70.000 lei, iar fostei sotii desi a solicitat 50 % nu i-a stabilit nici o taxa. Avocata solicita in acceesi cerere si reexaminarea (un teren trebuia incadrat in alta zona cu o valoare mult mai mica, diferenta de taxa judiciara fiind de peste 45.000 lei) si esalonarea, iar Camera de Consiliu respinge reexaminarea ca tardiva si aproba esalonarea in 35 transe, I transa in 28 aprilie. In sedinta din 12 apr. 2013 av. spune ca nu se va plati taxa si solicita anularea ca netimbrata. Dar judecatoarea spune ca odata esalonata taxa trebuie platita si se da in debit. Avocata cere amanarea pe 14.06.2013 sa se lamureasca cu privire la acest aspect, judecatoarea spunand ca o sa verifice si ea.
Intrebarea: daca nu se palteste nici o rata si se solicita anularea actiunii ca netimbrata, instanta poate sa te dea in debit, sa fi urmarit si executat silit sau se aplica sanctiunea anularii conf. art. 20 (3) Lg. 146/1997 ?
Daca aveti practica in acest sens va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Sunt matusa reclamantului care nu intelege cum este posibil asa ceva, eu fiind singura lui legatura cu tara. Va multumesc anticipat si va doresc "Paste fericit".
Interpretînd prevederile legii nr.146/1997, potrivit cărora

Art. 20
(1)Taxele judiciare de timbru se plătesc anticipat.
(3)Neîndeplinirea obligaţiei de plată până la termenul stabilit se sancţionează cu anularea acţiunii sau a cererii.


aş afirma că, pe toată durata procesului, instanţa este obligată să verifice achitarea fiecărei rate, sub sancţiunea anulării cererii la oricare din termenul la care a constatat neîndeplinirea obligaţiei achitării ratei scadente.

Urmărirea silită a sumelor datorate conform eşalonării priveşte doar ratele devenite scadente după pronunţare.
Da...

:hm:

Atunci, de ce nu ar da instanţa în debit şi taxele pe care le-a stabilit în sarcina reclamantului iar acesta nu le-a achitat pînă la termenul dispus de instanţă? Mi s-ar părea un tratament egal (chiar dacă CCR iubeşte enorm chestiunea aia cu tratamentul diferit pentru situaţii diferite).

Soluţii şi soluţii ... Oricum e o soluţie în recurs. Poate un alt complet al ICCJ (sau chiar al unei instanţe inferioare) vede lucrurile altfel.

Pînă se vor lămuri lucrurile, va mai trece ceva vreme.
Art. 21 indice 2
(1)În cazul încuviinţării cererii de acordare a facilităţilor la plata taxei judiciare de timbru, prin încheiere se vor stabili, după caz, cota de reducere sau cuantumul redus al taxei, termenul sau termenele de plată şi cuantumul ratelor.
(2)Eşalonarea plăţii taxelor judiciare se poate face pe parcursul a cel mult 2 ani.
(3)În cazul eşalonării sau amânării, instanţa transmite hotărârea de încuviinţare, care constituie titlu executoriu, Ministerului Economiei şi Finanţelor/organelor competente pentru urmărirea executării obligaţiei de plată ori, după caz, pentru punerea în executare a hotărârii privind plata taxei ori a părţii din taxa datorată, la termenele stabilite. În titlul executoriu se vor menţiona şi codul de identificare fiscală, domiciliul fiscal, precum şi orice alte date de identificare a debitorului. Executarea silită a hotărârii se va efectua prin organele de executare ale unităţilor teritoriale subordonate Ministerului Economiei şi Finanţelor în a căror rază teritorială îşi are sediul debitorul, potrivit legislaţiei privind executarea silită a creanţelor bugetare.



avem si asa cum spuneti......

Art. 20

(1)Taxele judiciare de timbru se plătesc anticipat.

2..............
3................

(5)În situaţia în care instanţa judecătorească învestită cu soluţionarea unei căi de atac ordinare sau extraordinare constată că în fazele procesuale anterioare taxa judiciară de timbru nu a fost plătită în cuantumul legal, va dispune obligarea părţii la plata taxelor judiciare de timbru aferente, dispozitivul hotărârii constituind titlu executoriu. Executarea silită a hotărârii se va efectua prin organele de executare ale unităţilor teritoriale subordonate Ministerului Finanţelor Publice în a căror rază teritorială îşi are domiciliul sau sediul debitorul, potrivit legislaţiei privind executarea silită a creanţelor bugetare.
Legea 146/1997 actualizată prin:




am raspuns acum si aici pentru ca chiar zilele trecute am vut o discutie ...cum ca daca cineva sa renunte la judecata dupa esalonare - ajutor public judiciar:)
si daca ar mai trebui ori ba platita taxa

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa partaj 3% ANDRONESCU ANDRONESCU Am inceput in aprilie 2009 procesul de partaj cu fostul sot. Am platit taxa de timbru, taxe pentru emitere de extrase de carte funciara, jumatate din taxa ... (vezi toată discuția)
Contestator dat in debit de instanta pentru taxa de timbru??? dandanaua dandanaua O institutie publica formuleaza contestatie la executare pt.o hot.jud.prin care a fost obligata la chelt.de jud.catre reclamant.Instanta la care se introduce ... (vezi toată discuția)
Apel netimbrat ajuns in recurs winnie20 winnie20 Daca in faza de recurs am descoperit ca apelul nu fusese timbrat si instanta de apel nu a observat, pronuntand o hotarare, pot invoca netimbrarea din apel ca ... (vezi toată discuția)