avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită contestator dat in debit de instanta pentru taxa de ...
Discuție deschisă în Executare silită

contestator dat in debit de instanta pentru taxa de timbru???

O institutie publica formuleaza contestatie la executare pt.o hot.jud.prin care a fost obligata la chelt.de jud.catre reclamant.Instanta la care se introduce contestatia, isi declina competenta in favoarea altei instante (era necompetenta teritorial).Instanta la care ajunge contestatia, o judeca la prim termen de judecata, admite exceptia necompetentei teritoriale a instantei care a incuviintat executarea silita si anuleaza formele de executare.Apoi, da in debit contestatoarea, obligand-o la plata sumei de 194 lei taxa judiciara de timbru si 3 lei timbru judiciar.In primul rand: Daca la prima instanta (cea dezinvestita, nici prin actiune, nici la al doilea termen de judecata, contestatoarea nu a ridicat exceptia necompetentei teritoriale a instantei care a incuviintat executarea silita, se mai putea admite aceasta exceptie de catre instanta a doua, legal investita, chiar daca contestatia fusese motivata pe cu totul alte motive (si nu pe exceptie)? In al doilea rand, daca la acest unic termen la care a si luat dosarul in pronuntare, instanta legal investita, nu a pus in discutia partilor exceptia anularii ca netimbrate a contestatiei si nici nu i-a pus in vedere contestatorului sa plateasca taxa (ii pusese in vedere prima instanta, la primul termen, iar la cel de-al doilea termen la care s-a declinat competenta, contestatorul a sustinut ca nu datoreaza taxa de timbru pt.ca este institutie publica, dar nimeni nu a facut vorbire de asta prin hotarare), poate ca, prin hotarare, sa dea contestatorul in debit si sa-l oblige la taxa? Nu trebuia sa puna in discutia partilor exceptia anularii ca netimbrate a actiunii? Care este temeiul legal in baza caruia instanta, prin sentinta prin care se pronunta asupra fondului cauzei, obliga la plata taxei judicioare de timbru? Are dreptul legal o instanta sa judece o actiune netimbrata?
Cel mai recent răspuns: ContSters53919 , utilizator 23:49, 15 August 2011

"Daca la prima instanta (cea dezinvestita, nici prin actiune, nici la al doilea termen de judecata, contestatoarea nu a ridicat exceptia necompetentei teritoriale a instantei care a incuviintat executarea silita, se mai putea admite aceasta exceptie de catre instanta a doua, legal investita, chiar daca contestatia fusese motivata pe cu totul alte motive (si nu pe exceptie)?"
R: Prima instanta sesizata,nefiind competenta teritorial sa judece contestatia la executare, nu se putea pronunta nici pe exceptie si nici pe fondul cauzei.
Contestatia la executare a fost admisa de instanta legal investita, tocmai pentru incalcarea de catre instanta care a solutionat cererea de incuviintare a executarii silite a normelor privitoare la competenta teritoriala. Exceptie competentei teritoriale fiind de ordine publica, poate fi invocata si din oficiu de catre instanta.

"In al doilea rand, instanta legal investita, nu a pus in discutia partilor exceptia anularii ca netimbrate a contestatiei si nici nu i-a pus in vedere contestatorului sa plateasca taxa (ii pusese in vedere prima instanta, la primul termen, iar la cel de-al doilea termen la care s-a declinat competenta, contestatorul a sustinut ca nu datoreaza taxa de timbru pt.ca este institutie publica, dar nimeni nu a facut vorbire de asta prin hotarare), poate ca, prin hotarare, sa dea contestatorul in debit si sa-l oblige la taxa?Nu trebuia sa puna in discutia partilor exceptia anularii ca netimbrate a actiunii? Care este temeiul legal in baza caruia instanta, prin sentinta prin care se pronunta asupra fondului cauzei, obliga la plata taxei judicioare de timbru? Are dreptul legal o instanta sa judece o actiune netimbrata?"
R: Cata vreme instanta sesizata initial i-a pus in vedere sa achite taxa de timbru, (desi, legal era sa fie citata cu aceasta mentiune, fiind institutie publica,)solutia ar fi fost anularea contestatiei ca netimbrata, intrucat primeaza exceptia timbrajului. Nu se putea discuta despre competenta, cata vreme cererea nu era legal timbrata.
Pe de alta parte, art.20 alin.5 din Legea nr.146/1997 stabileste ca, "In situatia in care instanta judecatoreasca investita cu solutionarea unei cai de atac ordinare sau extraordinare constata ca in fazele procesuale anterioare taxa judiciara de timbru nu a fost platita in cuantumul legal, va dispune obligarea partii la plata taxelor judiciare de timbru aferente, dispozitivul hotararii constituind titlu executoriu. Executarea silita a hotararii se va efectua prin organele de executare ale unitatilor teritoriale subordonate Ministerului Finantelor Publice in a caror raza teritoriala isi are domiciliul sau sediul debitorul, potrivit legislatiei privind executarea silita a creantelor bugetare."
Este posibil ca, instanta legal sesizata sa fi omis verificarea taxei de timbru, iar cu ocazia pronuntarii sa fi constatat ca aceasta nu a fost achitata si a mers prin asimilare, dand contestatoarea in debit. Din punctul meu de vedere, corect era sa repuna cauza pe rol pentru a pune in discutie timbrajul.
Daca s-a procedat la darea in debit, instanta nu a judecat "o actiune netimbrata".



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata cheltuielilor de judecata? ContSters40598 ContSters40598 Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: daca am facut o cerere in instanta civila iar prin citatia pt. a doilea termen de judecata, mi se aduce la ... (vezi toată discuția)
Taxa judiciara de timbru ContSters289919 ContSters289919 As avea o mare rugaminte... am o nedumerire legata de taxa judiciara de timbru intr-un partaj (2012) al nepotului meu plecat din tara care a solicitat cota de ... (vezi toată discuția)
Contestatie la executare ContSters72755 ContSters72755 as dori un punct de vedere in legatura cu o situatie. Acum cativa ani, o persoana a facut un imprumut in bani, prin care acesta persoana consfintea sa fie ... (vezi toată discuția)