avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de creanta prescris?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de creanta prescris?

in cadrul unui proces de succesiune, unul dintre succesori cere sa se constate ca are un drept de creanta reprezentand imbunatatirile aduse de catre el masei succesorale, in perioada 1995-2006. aceste imbunatatiri (renovari, dotari ale gospodariei cu diverse utilaje, etc) sunt facute anual, sau o data la 2 ani, timp de cate o luna, cat respectivul succesor se afla in concediu in casa parinteasca. mai este posibil ca acesta sa ceara acum recuperarea investitiilor pe care le-a facut in masa succesorala, incepand cu anul 1995 si pana in 2006, sau acest drept este lovit de prescriptia extinctiva?
Cel mai recent răspuns: fgs , utilizator 18:45, 4 Martie 2009
puteti sa recuperati investitia pe ultimii trei ani....findva datoria se prescrie in 3 ani
dar cum ramane atunci cu principiul conform caruia adaugirile si imbunatatirile aduse masei succesorale nu fac parte din masa succesaorala, chiar daca existau in patrimoniul succesoral la data deschiderii succesiunii? (alexandru bacaci si gheorghe comanita - drept civil. succesiunile, pag 262)
investitiile facute de catre unul dintre succesori in masa succesorala ajung sa se imparta conform cotelor legale intre toti mostenitorii?
DREPTUL DE CREANTA ALCOMOSTENITORILOR TREBUIEANALIZAT INCLUSIV INRAPORT DE ART774 C cIV IAR NU NUMAI INRAPORT DE REGLEMENTARILEREFERITOARELAPRESCRIPTIA EXTINCTIVA .CRED CA SINT NECESARE MAI MULTE DETALII PENTRU A VA PUTEA FURNIZA UN RASPUNS AVIZAT.
Ultima modificare: Duminică, 1 Martie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
pai sa va spun atunci toata povestea :
in satele din ardeal este obiceiul ca in cazul in care o familie are o fiica si un fiu, fiicei sa i se dea zestre, iar fiului sa-i ramana casa parinteasca. zestrea data fiicei se considera a fi o despagubire pentru partea care i-ar reveni din casa parinteasca. avand in vedere acest considerent, in speta de fata, lucrurile s-au petrecut astfel:
incepand cu data casatoriei si pana la moartea tatalui, fiicei i s-a dat zestre si i s-au facut si alte donatii de-a lungul timpului, in ideea ca la moartea parintilor, casa parinteasca ii va reveni fiului. ca atare, din anul 1995 si pana in 2006, fiul a renovat casa parinteasca, a dotat-o cu mobilier, aparatura electrocasnica, utilaje etc. la moartea tatalui, raman ca mostenitori sotia supravietuitoare, fiica si fiul. din acest moment, conform cutumei sus amintite, casa parinteasca urma sa intre in proprietatea fiului. sotia supravietuitoare si fiica nu au mai fost insa de acord cu acest lucru, si nedorind nici sa-l despagubeasca pe fiu cu echivalentul investitiilor pe care acesta le-a facut in imobilul respectiv, au promovat o actiune in instanta pentru ca masa succesorala sa se imparta conform cotelor legale. fiul a formulat o cerere reconventionala prin care solicita sa se constate ca are un drept de creanta referitor la investitiile facute de catre el, si in consecinta sa primeasca echivalentul banesc al acestor investitii. partea adversa insa sustine ca acest drept de creanta este prescris.
mentionez ca investitiile facute de fiu s-au facut pe parcursul anilor 1995-2006 (de cujus a decedat in 2007), anual sau o data la doi ani, pe perioada in care fiul se afla in concediu si pot fi dovedite cu martori.
avind in vedere caracterul etatic al cutumei si in special cele relatate de dvs cred ca trebuie sa aveti in vedere,in primul rind reglementarile privind devolutiunea succesorala de drept comun si mai apoi obieciurile locale.
Ultima modificare: Duminică, 1 Martie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

La divort pierd jumatate din casa chiar daca era a mea dinaintea casatoriei? aalinab aalinab Buna ziua Am o ruda saraca care din lipsa de bani pe moment m-a rugat pe mine sa aflu ce se intampla daca divorteaza: El este casatorit de 3 ani legal, dar ... (vezi toată discuția)
Ocupare abuziva a unei lociunte, fara a fi dezbatuta succesiunea anaflavi anaflavi As vrea sa stiu ce se poate face in situatia in care fara a fi dezbatuta succesiunea, unul dintre mostenitori ocupa deja toata locuinta ramasa de la parinti, ... (vezi toată discuția)
Mostenire cu bucluc radu.gurita radu.gurita Stau cu familia intr-o casa mostenita de la mama,care la randul ei a mostenit-o de la parinti. Mama mea a decedat in 1993, avand act de succesiune dupa ... (vezi toată discuția)