avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Venit realizat
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Venit realizat

Bună ziua,
1. Când se consideră venitul realizat, la data emiterii facturii sau la data încasării?
2. Din venitul impozabil al unui PFA se scad cheltuielile de întreținere a sediului social?
Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 14:44, 1 Mai 2013
(I) In Codul fiscal avem:



ART. 48 Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activităţi independente, determinat pe baza contabilităţii în partidă simplă

(1) Venitul net din activităţi independente se determină ca diferenţă între venitul brut şi cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă, cu excepţia prevederilor art. 49 şi 50.

(2) Venitul brut cuprinde:

a) sumele încasate şi echivalentul în lei al veniturilor în natură din desfăşurarea activităţii;

b) veniturile sub formă de dobânzi din creanţe comerciale sau din alte creanţe utilizate în legătură cu o activitate independentă;

c) câştigurile din transferul activelor din patrimoniul afacerii, utilizate într-o activitate independentă, exclusiv contravaloarea bunurilor rămase după încetarea definitivă a activităţii;

d) veniturile din angajamentul de a nu desfăşura o activitate independentă sau de a nu concura cu o altă persoană;

e) veniturile din anularea sau scutirea unor datorii de plată apărute în legătură cu o activitate independentă;

f) veniturile înregistrate de casele de marcat cu memorie fiscală, instalate ca aparate de taxat pe autovehiculele de transport persoane sau bunuri în regim de taxi.

(3) Nu sunt considerate venituri brute:

a) aporturile în numerar sau echivalentul în lei al aporturilor în natură făcute la începerea unei activităţi sau în cursul desfăşurării acesteia;

b) sumele primite sub formă de credite bancare sau de împrumuturi de la persoane fizice sau juridice;

c) sumele primite ca despăgubiri;

d) sumele sau bunurile primite sub formă de sponsorizări, mecenat sau donaţii.



Din art. 48 alin. (2) lit. a) trag concluzia ca se considera venit realizat si, ca urmare, impozitat la momentul incasarii iar nu la data intocmirii facturii.

(II) Cheltuielile aferente sediului social care, presupun, este in proprietatea altcuiva (1) se refactureaza daca proprietarul este persoana juridica sau (2) se intocmeste o dispozitie de plata prin casierie sau plata in cont daca proprieatrul este persoana fizica.

Din punctul meu de vedere, dar fara a fi specificat in legislatie, este bine ca la aceste documente sa se anexeze si copii ale facturilor emise pe numele proprietarului care au stat la baza calculelor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratii pfa, mod de calcul contributii Geo_2008 Geo_2008 Buna seara, stiu ca s-a scris mult pe aceasta tema dar e ceva ce eu tot nu inteleg. de aceea va rog foarte mult sa-mi spuneti ce obligatii declarative are ... (vezi toată discuția)
Pfa cu sediul la domiciliu grandanat grandanat Vreau sa-mi infiintez un PFA cu sediul profesional la adresa de domiciliu insa nu sunt eu proprietar pe imobilul in cauza ci parintii mei. In acest caz ce ... (vezi toată discuția)
Informatii fiscale ContSters116443 ContSters116443 Buna ziua, Intrucat nu ma pricept la chestiunile contabile, indraznesc sa va cer ajutorul in urmatoarele chestiuni: 1) Bonurile fiscale obtinute de la ... (vezi toată discuția)