buna,intrebarea mea este legata de un accident de circulatie soldat cu decesul tuturor ocupantilor autoturismului,accident produs din vina exclusiva a conducatorului auto decedat si el si care se afla sub influenta alcoolului.Intrebarea este;daca familiile pasagerilor decedati sant despagubite de catre asigurator si eventual care sunt pasii de urmat?Autoturismul avea o asigurare rca valabila in momentul producerii evenimentului.Daca cineva a avut o situatie asemanatoare orice sfat ar fi de ajutor.Multumesc mult,Stefan
Ord.CSA nr 14/2011 modificat prin nOrd.CSA 22/2012, prevede ca se platesc asigurari de catre asigurator pentru :
Art.26, Alin (2) pct 4:
-prejudiciile produse ca urmare a vătămării corporale sau decesului membrilor familiei asiguratului sau membrilor familiei conducătorului auto, cu excepţia despăgubirilor solicitate de către conducătorul auto vinovat de producerea accidentului;”.
Art 27 prevede ce nu se despagubeste .
da firma de asigurari va achita despagubiri . Va trebui sa intentati un proces civil firmei de asigurari pt a o obliga sa achite despagubirile la care s-a angajat prin polita de asigurare . Victimele unui accident de circulatie sunt terti beneficiari ai contractului de asigurare.
Pana la intentarea actiunii, exista o procedura prealabila obligatorie, care nu a fost inca parcursa.Ce culpa are in prezent (1-5 mai) asiguratorul, pentru a fi actionat in judeacat?.Nu puteti ignora nici faptul ca exista o cercetare penala pentru vatamare/omor din culpa.
Singura certitudine este ca daunele sunt suportate in solidar de catre asiguratorul RCA, in baza politei valabile, emisa de catre acesta , direct sau prin mandatar.Primul act obligatoriu este avizarea daunei, si formularea pretentiilor de despagubire inregistrata la asigurator, de catre reprezentantii/ mostenitorii legali ai victimelor.
Despagubire rca
cosmin311
Am avut un accident de masina in care a murit mama mea. Masina era pe numele lui tata si asigurarea RCA tot pe numele lui era. Eu am fost la volan in momentul ... (vezi toată discuția)