avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Pasapoarte pentru copii minori
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Pasapoarte pentru copii minori

buna ziua,
va rog sa imi spuneti cum este cel mai bine si repede sa procedez pentru a face pasapoarte copiilor mei de 12 ani si 6 luni, respectiv 9 ani in aceasta perioada in care sotul meu este in tara din Italia, a. i. in vacanta de vara, sa-i pot scoate si eu singura din tara pentru a merge la el. pentru cea mica pot sa fac pe 5 ani, dar celei mari ii pot face doar pt. un an avand in vedere ca la anul ii fac buletin? si dupa asta, unde trebuie sa mergem pentru a avea toate actele necesare si ce anume.
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: IORDAN ELENA , utilizator 10:52, 8 Mai 2013
Puteti alege pasaport simplu sau pasaport temporar, dupa cum doriti. Costurile sunt similare. Trebuie insa sa aveti acordul sotului atat pentru intocmirea pasapoartelor, cat si pentru parasirea tarii cu minorele. Sa mearga sotul la consulat sau la ambasada si sa faca declaratie care sa acopere ambele aspecte. Trebuie sa aiba la el actul lui de identitate in original si copii ale certificatelor de nastere ale copiilor si copie a actului dvs. de identitate. Succes!
Ultima modificare: Duminică, 5 Mai 2013
ContSters267464, utilizator
Va indic ca sotul sa dea declaratiile separat , una pentru a putea solicita pasapoartele copiilor si alta pentru acordul de a parasi tara, intrucat cei de la pasapoarte sunt obligati a va retine imputernicirea in original, iar la iesirea din tara vamesii va vor solicita de asemenea acordul dat in forma autentica, tot in original.
Corect sfatul Justitarului. Nu se poate da o declaratie pentru ambele nevoi.
Pentru pasapoarte aveti nevoie de o procura speciala in care sa scrie ca sotul este de acord cu depunerea actelor (daca nu va mai fi in tara cand le veti depune) si / sau cu ridicarea lor.

Declaratia acord de parasire a tarii cu minorii trebuie sa contina si datele din pasapoartele lor, deci nu o va putea da pana nu le faceti. Daca sotul va pleca pana cand obtineti pasapoartele va trebui sa dea declaratia acord de parasire a tarii la unul din consulatele Romaniei.

Actele pentru pasaport sunt:
- certificatele de nastere ale copiilor
- actele de identitate ale parintilor sau, daca mergeti cu procura, doar CI a dvs.
- chitantele taxelor, platite la CEC, care sunt in valoare de 302 lei pentru un pasaport simplu electronic valabil 5 ani. Pasaportul simplu temporar (valabil un an) costa 232 lei.
va multumesc pentru raspunsuri!
sotul meu este acum in tara pt. doua saptamani. cu ce sa incepem? plata taxelor, depunerea dosarelor pt. pasapoarte. dar, daca le iau eu pe urma pentru ca am vazut ca le obtinem cam in 30 zile, ce urmeaza? sotul meu pleaca intre timp. nu mai pot face nimic cu el aici in tara, adica? pt. a nu umbla si el pe acolo prea mult, asta era ideea.
o zi buna tuturor!
Nu dureaza 30 de zile. Cam 14 zile iar daca sunteti intr-un oras mare e posibil si in 10 zile.
Eu zic sa depuneti actele cat de repede, poate aveti noroc si scapati de declaratia acord de ridicare a pasapoartelor (nu mai e nevoie de procura speciala ca la depunere): o faceti doar pe aceea de parasire a tarii pentru ca veti avea seriile pasapoartelor.

Daca nu sta atat de mult va trebui sa faca declaratia acord de parasire a tarii la consulat si costa mult mai mult decat in tara - 45 euro.

Alte discuții în legătură

Calatorie in italia eu1001 eu1001 buna ziua, ma aflu in urmatoarea situatie: sotul meu este plecat in italia si ar dori sa mergem si noi la el ( eu si cei doi copii minori ai nostri), dar nu ... (vezi toată discuția)
Rugaminte - pasaport minor si calatorie in strainatate lienuta lienuta Ce formular trebuie completat in Romania la notar de catre parintele aflat in Romania ([prin care ii cere acordul celuilat parinte aflat in Franta]) de a iesi ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere si pasaport alexandraciobotar alexandraciobotar buna ziua.am nascut anul acesta in italia,vreau sa merg luna asta in romania sa fac certificat de nastere si pasaport.as vrea sa stiu daca e nevoie de procura ... (vezi toată discuția)