avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 772 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ajutor de somaj dupa incheierea unui contract de munca
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ajutor de somaj dupa incheierea unui contract de munca

Duna ziua,
Sunt cetetean roman, am lucrat in Cipru si incepend cu data de 29.04.2013 sunt inregistrat la somaj. Voi putea primi ajutorul de somaj in Cipru daca inchei un contract pe perioada determinata (5 luni) cu o firma din Romania ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:19, 4 Mai 2013
In Cipru beneficiati de ajutor de somaj daca ati platit contributiile la fondul social si aveti varsta cuprinsa intre 16 si 63 de ani. Atentiem insa, si in Cipru se regaseste principiul potrivit caruia o persoana este declarata somera numai daca isi pierde locul de munca si este dispusa sa accepte un nou loc de munca potrivit calificarii sale. O alta conditie specifica este sa fi lucrat si platit contributiile la asigurarea de somaj pentru cel putin 26 de saptamani.

Trebuie sa retineti de asemenea ca perioada lucrata se poate considera si o perioada lucrata intr-o alta tara membra UE. In acest caz, trebuie ca autoritatile din Cipru sa obtina informatiile privind contributia dumneavoastra la fondul de somaj din tara in care ati lucrat.

Valoarea ajutorului de somaj se calculeaza din doua parti. Prima este numita beneficiu de baza, iar a doua beneficiu suplimentar. Valoarea finala a ajutorului de somaj se calculeaza in functie de salariul avut la locul de munca.

Perioada de acordare a ajutorului de somaj in Cipru este de 156 de zile lucratoare. Pentru a putea beneficia de el, trebuie sa va prezentati la cel mai apropiat birou de asigurari de somaj si sa va inscrieti in registrul de somaj.

[ link extern ] /
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Mai 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc pentru promptitudinea cu care ati raspuns. Indeplinesc toate conditiile mentionate de dumneavoastra si deja m-am inregistrat la somaj. Intrebarea era daca voi putea primi somajul din Cipru in cazul in care inchei un contract pe terioada determinata cu o firma din Romania.
In Cipru, un şomer pierde dreptul la şomaj pană la 6 săptămâni dacă:
- Este învinovăţit pentru pierderea locului său de muncă sau a părăsit locul de muncă voluntar fără o cauză reală (motiv întemeiat),
- Refuză sau nu trimite o solicitare pentru munca potrivită sau nu acceptă o ofertă de muncă potrivită,
- Neglijează să profite de oportunitatea unei munci potrivite,
- Refuză sau neglijează fără un motiv bun să se supună instrucţiunilor emise de Directorul de Asigurări Sociale pentru a participa la cursurile de instruire profesională.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am dreptul la somaj, ce trebuie sa fac oprita oprita As dorii daca e posibil sa-mi raspundeti la urmatoarea problema: Am lucrat in acest an in Cipru ca ospatar cu acte in regula, pe timpul perioadei de vara ... (vezi toată discuția)
Ajutor de somaj perianumarieta perianumarieta buna seara,fiul meu a avut un contract de munca incepand cu 17 martie 2015 pana pe 2 ianuarie 2016 cu o companie maritima din Cipru,i s-a latit contributia la ... (vezi toată discuția)
Pasii care trebuie urmati dupa munca sezoniera ContSters345585 ContSters345585 Buna ziua, Vara trecuta am lucrat sezonier cu contract de munca in Cipru din iunie pana in decembrie, urmand sa ma intorc in martie pentru un nou sezon. Am ... (vezi toată discuția)