Daca am platit in termenul stabilit de instanta de 10 zile de la primirea adresei taxa judiciara de timbru, dar nu am depus chitanta, imi poate anula cererea?
Si eu am o situatie asemanatoare.
Nu am achitat taxa de timbru.
Fac o mediere ca sa vad daca se inteleg partile.
Daca nu se inteleg se va deschide un nou proces.
Voi deschide un nou proces ca sa nu ma complic.
Ei cred ca au simplificat judecata dar de fapt au complicat judecata.
Cheltuie bani cu aceste comunicari aiurea.
Si sunt instante care nu au tus...
Partea bună a procedurii prealabile scrise este că pârâtul nu este implicat deloc, acesta neavând cunoștință despre proces până în momentul în care cererea este validată, clarificată și îndeplinește toate condițiile pentru a fi judecată.
Pe vechea reglementare se pierdeau (uneori chiar intenționat) mai multe termene cu toate părțile citate pentru a se rezolva neregularitățile cererii de chemare în judecată.
Acum, în mod normal, la primul termen cu procedura îndeplinită (stabilit de judecător după clarificarea tutror aspectelor ce țin de regularitatea cererii, de întâmpinare și de probele în concret propuse de părți) se poate deschide cercetarea procesului (adică faza de probațiune).
Dacă sunteți în faza de mediere, aveți la îndemână o soluție relativ simplă.
Nu timbrați, vă va fi anulată cererea (nu vă afectează cu nimic decât dacă sunteți la limita termenului de prescripție, dar și pentru asta sunt remedii), iar după finalizarea medierii, în funcție de rezultatul acesteia veți introduce sau nu o nouă cerere.
Buna seara, scriu si eu aici ca sa nu mai deschid alt topic.
Spuneti-mi va rog, daca un avocat poate cumpara o taxa judiciara de timbru din raza domiciliului lui (de exemplu Arad, de la un oficiu postal), pentru a o depune pentru clientul sau la o judecatorie din alta localitate unde urmeaza a deschide un proces (de exemplu Gura Hont)? Exista posibilitatea ca instanta nu o va lua in considerare?
Va multumesc anticipat.
ART. 40
(1) Taxele judiciare de timbru se plătesc de debitorul taxei în numerar, prin virament sau în sistem on-line, într-un cont distinct de venituri al bugetului local "Taxe judiciare de timbru şi alte taxe de timbru", al unităţii administrativ teritoriale în care persoana fizică are domiciliul sau reşedinţa ori, după caz, în care persoana juridică are sediul social.
Important este nu unde se achita, ci in ce cont se achita.
Pe de alta parte, instantele nu merg cu scrupulozitatea pana acolo incat sa verifice si acest amanunt. Desi, mai stii?...