Concediul de odihna nu este un drept legal? Concediul de odihna nu se plateste, separat de salariul lunar? Concediul de odihna neefectuat din vina angajatorului nu trebuie compensat in bani? Acesti bani nu intra in drepturile salariale?
Chiar daca este un drept al angajatorului , acesta nu poate fi exercitat decat in anumite situatii .. potrivit art.146 alin.4 C.mun., compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
Dvs aveti inca dreptul de a efectua in natura CO pentru acea perioada daca nu a incetat intre timp c.i.m.
pai contractul a incetat in 2011 si reaintegrarea s-a produs in 2013. Concediul din 2011 cand mi-l iau. Din ce am inteles de la dumneavoastra pe 2013 pot sa-mi iau concediu neefectuat in 2012.
Codul muncii fixeaza prin art. 146 alin. (4) ipoteza in care salariatul are dreptul la compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat, respectiv in cazul incetarii contractului sau de munca. Distinct de aceasta situatie, doctrina si jurisprudenta au fost chemate sa stabileasca solutia pentru un alt caz, frecvent in practica raporturilor de munca, in care salariatul nu a efectuat concediul de odihna in anul corespunzator, iar angajatorul a omis repararea acestei inechitati prin acordarea concediului in anul urmator, astfel cum il obliga dispozitiile art. 146 alin. (3) C. muncii. Doctrina si jurisprudenta apreciaza ca salariatul are dreptul la plata unei despagubiri egale cu indemnizatia de concediu care i s-ar fi cuvenit daca ar fi beneficiat in natura de concediu de odihna. Asadar, nu este vorba despre inca o ipoteza de compensare in bani a concediului de odihna, ci despre un caz particular de raspundere a angajatorului.
In cazul in care angajatorul nu a acordat concediul de odihna nici pana la sfarsitul anului urmator salariatului care intr-un an calendaristic nu a efectuat integral concediul de odihna la care avea dreptul, va fi obligat sa-l despagubeasca pe acesta cu o suma egala cu indemnizatia de concediu pe care ar fi trebuit sa o plateasca salariatului daca i-ar fi acordat in natura concediul la sfarsitul anului urmator celui in care trebuia efectuat. (Ion Traian Stefanescu, Serban Beligradeanu, Prezentare de ansamblu si observatii critice asupra noului Cod al muncii, in Dreptul nr. 4/2003, p. 58)
Scopul pentru care a fost instituit concediul de odihna reclama efectuarea acestuia anuala. Prin exceptie, daca nu a fost posibila acordarea in anul respectiv, concediul se va acorda in anul urmator, iar daca nu se se intampla nici acest lucru, angajatorul va fi obligat sa acorde salariatului o despagubire egala cu indemnizatia de concediu la care ar fi avut dreptul salariatul in cauza. (Curtea de Apel Constanta, sectia civila, minori si familie, litigii de munca si asigurari sociale, decizia civila nr. 393/CM din 6 noiembrie 2007, in Revista romana de dreptul muncii nr. 3/2008, pag. 140)
Decat sa facem confuzie in situatii , ar trebui sa vedem care sunt efectele principiului restitutio in integrum , altfel spus ale reintegrarii dvs .. data cand a incetat c.i.m., data cand s-a solutionat litigiul si apoi data incetarii c.i.m. dupa reintegrare ...