Buna ziua,
M-ar interesa sa stiu daca se poate ataca o donatie facuta de bunici catre unul din nepoti, in conditiile in care sunt 2 nepoti din partea unui fiu si un nepot din partea unui alt fiu (care a decedat). Pentru 2 dintre ei au lasat ca donatie cate o casa:frantic: insa pt al 3lea nimic. Vreau sa precizez ca toate rudele implicate au declarat ca renunta la acele proprietati, mai putin al 3lea nepot care nu a fost chemat la notar. Se poate face ceva in acest sens?
In primul rand nu pot renunta rudele la proprietati ce nu le apartin! Eu nu pot renunta sau nu pot dona , vinde apartamentul mamei mele de exemplu, si nici nu sunt chemata daca mama vrea sa intocmeasca un asemenea act ca sa mi dau acordul pentru ca nu sunt eu proprietarul si nu am calitate! Pe de alta parte, Pactul asupra unei mosteniri nedeschise este interzis. Nepotul daca este nepotul de fiu predecedat poate cere reductiunea liberalitatilor excesive la decesul bunicilor pentru cota de rezerva succesorala ce I se incalca. Daca nepotul de fiu predecedat este unul din gratificati , celalalt fiu al bunicilor poate cere la deces reductiunea.
Nu prea se poate face nimic....
Da, este vorba de discutii fara relevanta juridica.
Adica ei pot spune ca renunta dar nu au la ce sa renunte pentru ca nu au nimic, sau nu pot renunta la ceea ce nu au, ca sa intelegeti mai bine.
Ca sa renunti la ceva trebuie sa ai acel bun, acel drept, or in cazul dvs. nu au nimic si nu au cum sa renunte...la ceea ce nu au...asa cum ziceam mai sus...
Multumesc frumos pentru raspuns. Cei doi bunici au murit acum o luna de zile. Din cate am inteles fiul bunicilor si nepotul al carui tata a decedat, au dat o declaratie ca renunta la dreptul la mostenire asupra bunului respectiv. Nu stiu daca se poate face asa ceva....