avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1007 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act donatie bunici-nepot, poate fi atacat de alt nepot?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act donatie bunici-nepot, poate fi atacat de alt nepot?

Buna ziua,
M-ar interesa sa stiu daca se poate ataca o donatie facuta de bunici catre unul din nepoti, in conditiile in care sunt 2 nepoti din partea unui fiu si un nepot din partea unui alt fiu (care a decedat). Pentru 2 dintre ei au lasat ca donatie cate o casa:frantic: insa pt al 3lea nimic. Vreau sa precizez ca toate rudele implicate au declarat ca renunta la acele proprietati, mai putin al 3lea nepot care nu a fost chemat la notar. Se poate face ceva in acest sens?
Cel mai recent răspuns: alina3552 , utilizator 01:18, 6 Mai 2013
In primul rand nu pot renunta rudele la proprietati ce nu le apartin! Eu nu pot renunta sau nu pot dona , vinde apartamentul mamei mele de exemplu, si nici nu sunt chemata daca mama vrea sa intocmeasca un asemenea act ca sa mi dau acordul pentru ca nu sunt eu proprietarul si nu am calitate! Pe de alta parte, Pactul asupra unei mosteniri nedeschise este interzis. Nepotul daca este nepotul de fiu predecedat poate cere reductiunea liberalitatilor excesive la decesul bunicilor pentru cota de rezerva succesorala ce I se incalca. Daca nepotul de fiu predecedat este unul din gratificati , celalalt fiu al bunicilor poate cere la deces reductiunea.
Nu prea se poate face nimic....
Ultima modificare: Duminică, 5 Mai 2013
ContSters250994, utilizator
Da, este vorba de discutii fara relevanta juridica.
Adica ei pot spune ca renunta dar nu au la ce sa renunte pentru ca nu au nimic, sau nu pot renunta la ceea ce nu au, ca sa intelegeti mai bine.
Ca sa renunti la ceva trebuie sa ai acel bun, acel drept, or in cazul dvs. nu au nimic si nu au cum sa renunte...la ceea ce nu au...asa cum ziceam mai sus...
Multumesc frumos pentru raspuns. Cei doi bunici au murit acum o luna de zile. Din cate am inteles fiul bunicilor si nepotul al carui tata a decedat, au dat o declaratie ca renunta la dreptul la mostenire asupra bunului respectiv. Nu stiu daca se poate face asa ceva....
Daca declaratia esrev data dupa decesul bunicilor da! Este legal si ii produce efectele ! insa nu ca renunta la acel bun ci ca renunta la mostenire!
Declaratiile sunt date pe vremea cand erau in viata bunicii. In final, al 3lea nepot poate ataca actul de donatie?

Multumesc frumos pentru ajutor!!

Alte discuții în legătură

Drept civil - transfer de proprietate mina89 mina89 As dori sa trec pe numele meu(nepot), casa, anexe si teren intravilan proprietate a bunicului meu, el avand doar un singur copil ( tatal meu) care a renuntat ... (vezi toată discuția)
Vocatie succesorala. reprezentarea ContSters297911 ContSters297911 Buna ziua fiind 3 copii la parinti, unul dintre copi decedeaza, cum se imparte mostenirea persoana decedata avand la randul ei 2 copii ... (vezi toată discuția)
Mostenire pentru doar unul dintre succesibili cezarpoenaru cezarpoenaru am o intrebare si as dori cateva lamuriri.bunica mea este in viata si ar dori sa lase mamei mele mostenire,casa pamintul etc.MENTIONEZ ca mama mea a avut o ... (vezi toată discuția)