avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Autoritate parinteasca unica
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Autoritate parinteasca unica

Buna ziua. Sunt divortata din martie 2012. Am un copil de 5 ani care e la mine dar avem autoritate parinteasca comuna. Cu fostul meu sot avem 2 rate la banca, la una eu sunt titular iar el e coplatitor, iar cealalta el e titular si eu sunt coplatitor.
Situatia este urmatoarea: El e plecat in Italia, rata la banca nu sia mai platit-o de 6 luni iar banca cere sa platesc eu, pensie alimentara pt minor nu o platit decat 4 luni si astea in martie 2012, aprilie 2012, septembrie 2012 si decembrie 2012. Adresa sau nr de telefon nu stiu, ii las mesaje pe adresa lui de facebook, pt ratele neachitate dar nu primesc nici un raspuns.
Luand toate aceste lucruri in considerare pot cere acordarea autoritati parintesti unice pt mine?
Va multumesc.
Doamna avocat Avlil, cu tot respectul, dar faptul ca taticul locuieste in alta tara si nu poate contacta cu el de atata timp - sunt motive puerile??? pentru dvs ce ar putea fi ca sa poata mamica cere exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti???Doamna avocat Avlil, cu tot respectul, dar faptul ca taticul locuieste in alta tara si nu poate contacta cu el de atata timp - sunt motive puerile???faptul ca nu isi respecta obligatia de a plati pensia alimentara, e in regula pt dvs.???? pentru dvs ce motive ar putea fi ca sa poata mamica cere exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti???





Ultima modificare: Miercuri, 8 Mai 2013
gi-jane2, moderator
Dna Mirabela 80, faceti plangere la politie ptr infr de abandon de familie vorbiti cu un avocat, si incercati si o cerere de autoritate parinteasca exclusiva. Nu va lasati demoralizata, caci situatia dvs nu se va rezolva de la sine, grijuliul tata nu va aparea peste noapte sa se achite de datorii!

Ultima modificare: Joi, 9 Mai 2013
Admin, administrator
OK, incerc sa nu mai scriu ca pe forum, ca nu suna bine! ;)
Aici eu nu sunt avocat, sunt un om cu ceva experienta in dreptul familiei, atat.
Nu imi plac mai mult tatii sau mamele, imi plac parintii care se intereseaza de copiii lor, ii cresc, ii inteleg, ii ingrijesc. Si nu iau lucrurile personal, caci nu sunt personale. E un forum de idei, de discutii, de opinii. :hugall:
Ce as face eu daca un parinte n-ar plati pensia nu se afla inca in lege si cred ca ar trebui inasprite din acest punct de vedere sanctiunile legale. Rau inasprite.

Ca raspuns: aceste motive invocate de user nu sunt temeiuri legale pentru a obtine exercitarea de catre el, exclusiv, a autoritatii parintesti.
Nu ne spune nimic despre copil, or o astfel de actiune de stabilire a persoanelor care sa exercite actiunea parinteasca este despre copil. Punand problema cu atat de multe aspecte din exteriorul copilului, nu ar avea castig de cauza, pe instanta interesand-o exclusiv cum i-ar fi mai bine minorului si atat.

Legal, exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte se face daca:"[...] unul dintre părinţi este decedat, declarat mort prin hotărâre judecătorească, pus sub interdicţie, decăzut din exerciţiul drepturilor părinteşti sau dacă, din orice motiv, se află în neputinţă de a-şi exprima voinţa, celălalt părinte exercită singur autoritatea părintească."

Privitor la credite, am aratat userului deja ca poate ajunge sa achite mai putin decat isi asumase singura initial.
Eu sunt convinsa ca un parinte sufera dupa despartire, fie mama, fie tata, insa scopul legii este tocmai acela ca parintii sa nu ia decizii privitoare la copil motivate de propria suferinta. O inteleg si e fireasca, imi pare rau pentru fiecare drama in parte, insa legea spune ca drama copilului e mai importanta decat a adultului si ca el e mai important a fi proteguit decat parintele. Am promis sa respect legea...

Userul poate fi si tata, la urma urmei nu stim; stiu useri care si-au dat alte informatii decat cele reale in spete, inclusiv sexul. Asa incat este relativ ca e femeie in cazul de fata, putea fi barbat.
Art. 398

Exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte

(1) Dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi.

(2) Celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creştere şi educare a copilului, precum şi dreptul de a consimţi la adopţia acestuia.




Deci legea nu limiteaza la prevederile art. 507 Cod Civil autoritatea parinteasca unica.


In situatia descrisa de Mirabela, tatal nu e mort, nu e in puscarie, nu are interdictie-are chiar si drept de vizita, nu este in imposibilitatea de a-si exprima vointa ci pur si simplu nu vrea sau nu-l intereseaza. sau ambele.

Ultima modificare: Joi, 9 Mai 2013
Admin, administrator
In primul rand a ingradi, a priori, motivele pentru care un judecator poate incuviinta sau nu exercitarea autoritatii parintesti exclusive, imi pare a retrograda un act de judecata la unul de simpla constatare. Esti in tabelul cu cele 3 sau 4 sau 5 motive, poti exercita singur autoritatea parinteasca, nu esti, se incuviinteaza autoritate parinteasca comuna. Astfel "judecata", discernamantul, experienta personala, sunt anulate de un tabel de criterii, accesibil oricarei persoane alfabetizate, nu neaparat judecator!
Tendinta se regaseste in toate domeniile, sa gandim cat mai putin, sa ne asumam si mai putin, si sa ne acoperim de teorii, tabele si hartii, in care altii au gandit pentru noi.
Dvs dna avocat, ati citat dintr-un judecator canadian, judecatorii din acea (si altele asemenea) tara, nu fuge de raspundere, nu aplica mecanic, nu are nevoie de tabel exhaustiv, el este Your Honour si daca-l saluti la hypermarket! Respectul se castiga in baza prestatiei si nu in baza legitimatiei de servici.
Ultima modificare: Joi, 9 Mai 2013
proastasatului, utilizator

Alte discuții în legătură

Decadere din drepturi ,hartie de mana facuta de tata cum ca nu poate avea grija de copil anya33 anya33 buna ziua,am o intrebare.daca tatal fetitei mele nu -a intereat de copil pana acum pot a il decad din dretpuri,el ar fi de acord a imi faca o hartie de mana ... (vezi toată discuția)
Controverse excludere de la exercitarea autoritatii parintesti cezarad cezarad Va prezint o speta: o mama care are un copil cu un tip cu care nu a fost casatorita niciodata, nu poate iesi cu copilul din tara intrucat i se cere de catre ... (vezi toată discuția)
Custodie copil Loredana Diaconu Loredana Diaconu Cum obtin custodia copilului si ce acte imi trebuie? La cine apelez prima data? (vezi toată discuția)