avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... adeverinta dosar pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

adeverinta dosar pensionare

Buna ziua.
Un fost salariat al unitatii noastre mi-a cerut sa-i completez o adeverinta in care sa mentionez perioada lucrata si venitul realizat. El zioce ca respectiva adeverinta ii trebuie pt a se pensiona anticipat.
Ma poate ajuta cineva cu un model de adeverinta pentru cazuri de genul?
Nu are rost sa eliberati o astfel de adeverinta, cu exceptia cazului in care respectivul nu are carte de munca.
Perioada lucrata si venitul realizat pana la 01.04.2001 se dovedesc cu cartea de munca. Aceste date se completeaza cu adeverinte de sporuri, conform anexei 15 din HG nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Verificati daca a beneficiat in perioada lucrata de sporuri care nu au fost inscrise in cartea de munca (de ex. spor de noapte), daca a avut grupa de munca si nu a fost inscrisa in carte.

Daca totusi trebuie sa eliberati asa ceva, adeverinta trebuie sa cuprinda un tabel asemanator cu paginile din cartea de munca, in care inscrieti toate perioadele in care a avut un venit, precum si valoarea acestuia.

O adeverinta de acest tip este necesara dupa 01.01.2011 cand a incetat valabilitatea carnetului de munca. Aceasta adeverinta trebuie sa cuprinda datele de identificare ale persoanei ( numele, prenumele, CNP, nascut la data de .., fiul - fiica lui ..... si a...), nr contractului de munca precum si modificarile venitului
Din HG nr. 257/2011:

ART. 76
(1) Actele la care se face referire la art. 103 alin. (2) din lege sunt, dupã caz:
a) pentru pensia pentru limitã de vârstã, anticipatã şi anticipatã parţialã:
- cerere pentru înscrierea la pensie (anexa nr. 6);
- carnetul de muncã (original şi copie);
- carnetul de muncã pentru membrii CAP (original şi copie);
- carnetul de asigurãri sociale pentru agricultori (original şi copie);
- alte acte prevãzute de lege privind vechimea în muncã sau vechimea în serviciu realizatã;
- actele de stare civilã ale solicitantului: BI/CI, certificat de naştere şi de cãsãtorie (original şi copie);
- livretul militar (original şi copie);
- diploma de absolvire a învãţãmântului universitar (original şi copie) şi adeverinţa din care sã rezulte durata normalã, perioada studiilor şi faptul cã acestea au fost urmate la zi;
- dovada echivalãrii de cãtre statul român a cursurilor desfãşurate în cadrul unor instituţii de învãţãmânt universitar din strãinãtate;
- adeverinţa privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncã (original);
- adeverinţa privind condiţiile de muncã deosebite, speciale şi/sau alte condiţii (original);
- procura specialã, pentru mandatar (original şi copie);
- acte pentru dovedirea calitãţii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, şi/sau al Legii recunoştinţei faţã de eroii-martiri şi luptãtorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din Decembrie 1989, precum şi faţã de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- dovada încetãrii calitãţii de asigurat în cazul înscrierii la pensie anticipatã sau pensie anticipatã parţialã, pentru persoanele care, la data solicitãrii, nu mai au calitatea de asigurat (original);
- adeverinţã care sã ateste perioadele de activitate realizate dupã data de 1 ianuarie 2011 (original);
- alte acte întocmite potrivit prevederilor legale prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie;


Puteti sa va inspirati pentru adeverinta si din modelul "Raport per salariat" din Revisal.
Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

freeelis are dreptate.
in completare, vedeti si art. 34(5) din Codul Muncii, republicat: "(5) La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat să elibereze un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate."
Dvs. aveti obligatia sa eliberati fostului salariat o astfel de adeverinta, indiferent daca casa de pensii o valorifica in sensul in care acesta o va cere sau nu (aceasta nu este o chestiune care priveste angajatorul, insa obligatia eliberarii ei da).

Alte discuții în legătură

Completare adeverinta vechime dorel13 dorel13 Un salariat a lucrat la o firma 1 an si 6 luni. In cartea de munca sunt operate 4 modificari ce au avut loc pana s-au desfiintat cartile de munca. Salariatul ... (vezi toată discuția)
Adeverinta vechime din 1987! iris_sweet22 iris_sweet22 Buna ziua , am rugamintea la dvs sa ma ajutati cu anumite informatii legate de o adresa / adeverinta cu vechime in munca pentru mama mea sau sa ma indrumati ... (vezi toată discuția)
Pensionare cu carte de munca pierduta uleiamihaela uleiamihaela Buna ziua! Ma confrunt si eu cu o problema privind pensionarea, pentru ca am pierdut cartea de munca in original. Am depus la casa de pensii sector 3 dosarul ... (vezi toată discuția)