Buna ziua.
Un fost salariat al unitatii noastre mi-a cerut sa-i completez o adeverinta in care sa mentionez perioada lucrata si venitul realizat. El zioce ca respectiva adeverinta ii trebuie pt a se pensiona anticipat.
Ma poate ajuta cineva cu un model de adeverinta pentru cazuri de genul?
Bineinteles ca @freeelis are dreptate.
Am dat raspunsul de mai sus in virtutea experientei mele in resurse umane, caci in fiecare zi eliberez tot felul de adeverinte, conform prevederilor legale. Una e teoria, alta e practica.
Stiti ce inseamna sa scrii o adeverinta "cu venitul realizat", care nu e identic cu ceea ce se scria in carnetul de munca? Luna de luna trebuie cautat angajatul in statul de plata (daca mai exista in arhiva!) si notat venitul si numarul de ore lucrate. Este o munca de ocnas, mai ales daca arhiva nu este ordonata sau in stare buna. Daca sunt vreo 20-30 de ani de munca ai solicitantului, cate pagini va avea adeverinta?
@Cislariu_Gica:
Va spun cum procedez eu cand mi se solicita adeverinte foarte laborioase, poate va foloseste: discut cu solicitantul pentru a vedea la ce anume are nevoie de respectiva adeverinta. Este foarte important acest lucru, de altfel il si scrieti pe adeverinta ("am eliberat prezenta pentru a-i servi la ..."). Daca imi dau seama ca nu-i foloseste adeverinta la ceea ce are nevoie, incerc sa il conving ca nu are nevoie de eliberarea hartiei respective. Daca reusesc, am scapat de o munca inutila (de a face o adeverinta care nu are nici un folos pentru beneficiar). Daca nu, il pun sa faca cerere scrisa, o inregistrez, si in termenul legal eliberez totusi adeverinta sau dau raspuns oficial ca nu am temei pentru eliberarea ei. Intotdeauna informez solicitantul despre prevederile legale referitoare la problema pe care o are (bineinteles daca are legatura cu resursele umane) si il sfatuiesc cum sa procedeze mai departe, atat cat ma pricep.
Daca fostul dvs. angajat isi pregateste dosarul de pensie, atunci logic ca trebuie sa aiba o carte de munca. Pana la data de 01.01.2011 datele de incadrare sunt inscrise in cartea de munca. La dosarul de pensionare nu trebuie adeverinta care v-a fost ceruta, decat in cazul in care nu mai are carnetul de munca sau a lucrat la firma dvs. dupa 01.01.2011. Daca mai are cartea de munca, ce poate face cu o adeverinta care contine toate datele din ea si pentru care poate trebuie sa munciti zile intregi? Eu nu stiu raspunsul la aceasta intrebare.
In nici un caz nu am spus sa nu eliberati adeverinta conform legii. Insa o discutie cu solicitantul unei adeverinte nu este ilegala. De cele mai multe ori acesta intreaba la casa de pensii ce documente are nevoie la dosarul de pensie, i se da o lista conform legii si vine la dvs. si cere adeverinta cu ceva de care n-a beneficiat niciodata. Sunteti obligat sa dati adeverinta, dar aveti temei legal pentru acest lucru? De aceea e necesara discutia la care m-am referit. Il puteti sfatui cum sa-si rezolve problema si il puteti informa daca puteti sau nu
sa-i eliberati documente efectiv utile in calitatea dvs. de angajat la resurse umane.
Mult succes!
Exista cumva vreun text de lege care sa interzica eliberarea unei adeverinte de vechime cu venitul realizat , daca este vorba de o perioada lunga de timp ?
Aici nu este vorba de munca celor care o intocmesc si de dreptul salariatului sau a fostului salarita de a o cere, precum si de obligatia angajatorului/ fostului angajator de a o elibera.
In acest caz, nu este vorba despre teorie si practica ...
1. - Colega @ana-cer are dreptate, la fel procedez si eu.
- Asta este deosebirea intre un teoretician si un practician in domeniu: teoreticianul spune ca se elibereaza orice adeverinta, aduce texte de lege in acest sens, fara sa gandeasca la ce foloseste aceasta (ca doar nu munceste el sa o intocmeasca) iar practicianul o elibereaza daca ea este necesara solicitantului in scopul pentru care o cere.
2. - Orice angajator este obligat sa elibereze adeverintele solicitate dar asta se face numai daca adeverintele respective sunt utile solicitantului.
- Adeverintele nu se elibereaza doar ca sa dai de lucru unui functionar.
3. Nu inteleg nici eu de ce la unele Case de Pensii se solicita adeverinte de venituri pentru perioada de dupa 31.03.2001 cand exista in evidenta lor electronica toate datele necesare.
Buna ziua eu am cerut adeverinta pt. grupa a 2-a de munca pt. ca in cartea mea de munca nu scrie,si doamna de la arhiva mi-a zis ca i-mi trebuie si adeverinta de salariu pt. ca am avut salariul mai mare ca in cartea de munca beneficiind de sporuri de noapte ...Vreau sa stiu daca aceasta deverinta de salariu este valabila pt. pensie din anul 77 pina in 2001 si i-mi cere sa platescsuma de 456 de lei ca sa am aceste adeverinte...multumesc