Un medic veterinar incadrat cu contract de munca pe perioada determinata are calitatea de FUNCTIONAR PUBLIC? Aceasta calitate este determinata de natura contractului de munca sau de fisa postului si ce presteaza in cadrul unei Directii Sanitar Veterinare?
Astept un raspuns pertinent caci procurorii de pe langa o curte de apel au o parere ce ma determina sa o consider aberanta...
Răspunsul este afirmativ, persoana poate exercita permanent sau temporar o însărcinare retribuita sau nu în folosul unei autorităţi, instituţii publice, în acest caz este funcţionar public.
Ordinul MMPS 64/2003 privind aprobarea modelului-cadru al contractului individual de munca cuprinde modelul CIM. La pct C lit b) din CIM, se poate inscrie durata determinata a contractului. Durata unui CIM este data de clauzele contractuale negociate si cuprinse in CIM nu de fisa postului, activitatea prestata sau alte situatii. Toate acestea din urma pot fi conditii impuse la angajarea persoanei pe un anumit post.
Totusi CIM pe durata determ se incheie doar in situatiile prevazute de art 83 CM.
In ce priveste calitatea de functionar public a unei persoane incadrate cu CIM intr-o institutie, conform art 2 alin 2 Lg 188/1999 "funcţionarul public este persoana numită, în condiţiile legii, într-o funcţie publică." Deci este necesara o decizie de numire in functia publica. Aceasta este echivalentul CIM.
Nu se pot delega sarcini ce tin de o functie publica decat unui functionar public care indeplineste criteriile necesare ocuparii acelei functii publice.
Personalul contractual din institutiile publice nu poate indeplini functii publice, prin delegare de sarcini, ci doar prin ocuparea postului, chiar temporar, prin concurs.
Orice cumul de CIM cu functia publica (exceptie invatamant) e caz de incompatibilitate.
Trebuie să distingeţi între funcţionarul public astfel cum este el definit în Codul penal şi noţiunea de funcţionar public reglementată prin Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici.
Noţiunea de funcţionar public, astfel cum este ea reglementată prin Legea nr. 188/1999, aparţine materiei dreptului administrativ. Definiţia dată de Codul penal funcţionarului public aparţine materiei dreptului penal.
Prin urmare, discutăm despre două noţiuni distincte, una care aparţine materiei dreptului penal, iar cealaltă care aparţine materiei dreptului administrativ. Cele două noţiuni nu se confundă, întrucât instituţiile care aparţin celor două materii nu se pot confunda niciodată.
Medicul veterinar din speţa dvs. este funcţionar public din punctul de vedere al legii penale, însă nu este funcţionar public din punctul de vedere al Legii nr. 188/1999. Procurorii de pe lângă Curtea de Apel nu greşesc, pentru că ei se referă la noţiunea de funcţionar public astfel cum se regăseşte aceasta în Codul penal.
Concediere
anjinsan
Buna Ziua,
O persoana este numita temporar pe un post de functionar public, deoarece titularul postului devenise ales local. In aceasta perioada, persoana ... (vezi toată discuția)