avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 755 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Concediere
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Concediere

Buna Ziua,
O persoana este numita temporar pe un post de functionar public, deoarece titularul postului devenise ales local. In aceasta perioada, persoana respectiva face cerere de suspendare a raportului de munca pentru cresterea copilului, cerere care se aproba prin emiterea unei decizii. In perioada de suspendare, titularul postului face cerere de revenire in functie, iar cu data aceea se emite si decizie de incetare de drept a raportului de munca. In conditiile in care raportul de munca era suspendat, este legala incetarea de drept a raportului de munca?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: anjinsan , utilizator 10:03, 26 Noiembrie 2014
~ Conținut șters la cerere ~
1. Functionarii publici nu au raport de munca, ci raport de serviciu.

2. Art. 98 din Legea 188/1999:
(1) Raportul de serviciu existent inceteaza de drept:
....
h) la data expirarii termenului in care a fost ocupata pe perioada determinata functia publica.
.....

3. Art.117 din Legea 188/1999
Dispozitiile prezentei legi se completeaza cu prevederile legislatiei muncii, precum si cu reglementarile de drept comun civile, administrative sau penale, dupa caz, in masura in care nu contravin legislatiei specifice functiei publice.

4. Art.84 C.mun.:
........
(2) In cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata este incheiat pentru a inlocui un salariat al carui contract individual de munca este suspendat, durata contractului va expira la momentul incetarii motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de munca al salariatului titular.

4. Coroborand cele trei texte de lege , reiese ca incetarea raportului de serviciu s-a facut corect.
Articolul 95
(1)Raportul de serviciu se suspenda la initiativa functionarului public in urmatoarele situatii:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani, in conditiile legii;
Articolul 96
(3)Pe perioada suspendarii raportului de serviciu autoritatile si institutiile publice au obligatia sa rezerve postul aferent functiei publice. Ocuparea acestuia se face, pe o perioada determinata, in conditiile legii. Pe perioada suspendarii, raporturile de serviciu ale functionarilor publici nu pot inceta si nu pot fi modificate decat din initiativa sau cu acordul functionarului public in cauza.

Cum ramane cu art.96 lin.3 din Legea 188/1999? Daca afirm ca in aceasta situatie NU se aplica CODUL MUNCII, deoarece Legea 188/1999 reglementeaza strict conditiile de incetarea a raportului de munca in caz de suspendare a acestuia, gresesc?
Textul de lege se refera la titularul postului , nu si la cel care il inlocuieste pe perioada suspendarii.
Art.4 Legea 188/1999
(3)Prin exceptie de la prevederile alin. (2), functiile publice de executie temporar vacante pe o perioada de cel putin o luna pot fi ocupate pe perioada determinata, astfel:
b) prin numire pe perioada determinata, prin concurs in conditiile legii, in situatia in care in corpul de rezerva nu exista functionari publici care sa indeplineasca cerintele specifice pentru a fi redistribuiti in conformitate cu dispozitiile prevazute la lit. a). Persoana numita in aceste conditii dobandeste calitatea de functionar public numai pe aceasta perioada si nu beneficiaza la incetarea raportului de serviciu de dreptul de a intra in corpul de rezerva al functionarilor publici.
Articolul 95
(1)Raportul de serviciu se suspenda la initiativa functionarului public in urmatoarele situatii:
Articolul 96
(3)Pe perioada suspendarii raportului de serviciu autoritatile si institutiile publice au obligatia sa rezerve postul aferent functiei publice. Ocuparea acestuia se face, pe o perioada determinata, in conditiile legii. Pe perioada suspendarii, raporturile de serviciu ale functionarilor publici nu pot inceta si nu pot fi modificate decat din initiativa sau cu acordul functionarului public in cauza.

Asadar, persoanele care au un raport de muncă pe perioada determinata (cat timp suplinesc lipsa titularului), legea le recunoaste pentru acea perioada calitatea de functionar public, în mod evident cu toate drepturile si obligatiile aferente. De aceea eu cred ca art.96 alin.3 mai stabilieste o altă obligatie pentru autoritatea publică: pe perioada suspendării, aceasta are obligatia sa rezerve postul aferent functiei publice, fără a face vreo distinctie dacă postul era ocupat pe o perioadă temporară sau nedeterminată (ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus). Cu alte cuvinte, nu contează dacă la momentul suspendării raportului de muncă, acestea era sau nu pe perioadă determinată. Autoritatea publică are obligaţia legală de a rezerva postul. Gresesc?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intreruperea activitatii la cerere tucsok tucsok Buna ziua! As vrea sa ma interesez ca in perioada intreruperii activitatii la cerere a functionarului public din functie pentru un an se poate desface ... (vezi toată discuția)
Suspendare functionar public mira55 mira55 Sant functionar public suspendat din functie din motive personale pentru o perioada de sase luni, perioada care expira la data de09.09.2010. Din partea ... (vezi toată discuția)
Restructurare post tempoarar vacant e posibila? sasa25 sasa25 O persoana este incadrata pe perioada determinata, pe un post temporar vacant \"-pana la incetarea mandatului de primar a titularului\" ca functionar public ... (vezi toată discuția)