avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Contestarea la executare , invocare compensarea legala
Discuție deschisă în Executare silită

Contestarea la executare , invocare compensarea legala

Buna ziua,

In contestarea executarii unui act investit cu titlu executoriu, am opus compensarea.

Opreste contestarea pana la solutia instantei, executarea "?
Executorul are dreptul sa continuie instituirea de propriri etc sau este tinut de contestare pana la hot instantei, dat fiind ca partile nu au fost citate.

Dar Executorul a primit pe fax intre timp , copie dupa certificatul de grefa al contestarii la executare.

Compensarea legala- Debitorul/Creditor pentru instituirea compensarii, are 2 situatii in dovedirea acesteiai:

1. imbunatatiri la apartamentul inchiriat al Creditorului,proprietar, inscrisuri contract de prestari servicii, deviz lucrari.

2. plata intretinerii- care nu este obligatie contractuala dar a fost platita de Debitor

Daca intre suma datorata si cele rezultate din situatiile prezentate mai sus, rezulta diferenta de restituit Debitorului DE CATRE Creditor, acesta se face prin aceeasi actiune de contestare, sau trebuie introdusa una separata?
Care ar fi aceea? Plata nedatorata?
In cazul unei actiuni separate, cum se calculeaza val timbrului judiciar?


Multumesc frumos,

Cu stima
Flory

Cel mai recent răspuns: flory1 , utilizator 11:31, 12 Mai 2013
Contestatia nu suspenda de drept executarea, trebuie sa cereti si suspendarea si in cadrul contestatiei la executare si pe cale separata, ca si masura provizorie care se judeca de urgenta.
Compensatia poate fi invocata doar pentru creante certe, lichide si exigibile. Daca nu aveti un titlu pentru acele creante, nu aveti mari sanse sa castigati in contestatie. Trebuie introdusa o actiune separata ,in pretentii.
Contestatia la executare nu opreste executarea, ci numai suspendarea provizorie a executarii( o cerere separata ).
Astfel:
- dv. ati formulat o cerere de contestatie la executare, acesta actiune nu opreste executarea. De regula termenul care se acorda este destul de lung.
- cu certificatul de grefa formulati o cerere de suspendare provizorie a executarii silite ( care are un statut de ordonanta pesedintiala - se judeca in regim de urgenta ). Atentie se va plati o cautiune ( de regula 10% din debit). Daca vi se solutioneaza favorabil aceasta cerere, atunci, executarea se va opri pana la judecarea contestatiei la executare.
Daca titlul care sta la baza executarii nu este o hotarare judecatoreasca, in cadrul contestatiei la executare puteti aduce si argumente de fond.
Trebuie sa solicitati suspendarea si in cadrul contestatiei, altfel suspendarea provizorie va fi respinsa, deoarece dispozitiile art. 403 alin.4 Vechiul Cod de procedura civila, respectiv art. 718 alin 7 noul cod de proc. civ. prevad in mod expres faptul ca suspendarea provizorie se da doar pana la solutionarea cererii de suspendare formulata in cadrul contestatiei la executare.

Ultima modificare: Miercuri, 8 Mai 2013
ContSters214341, utilizator
Va multumesc mult.
Cu stima,
Flory.

Stimat Domn,

In ce conditii se poate plati mai putin de 10% din debit?

Cerem instantei sa agreeze un 5% daca debitorul PJURIDICA dovedeste lipsa incasarilor..sa zicem pe un termen mai lung, ar fi un motiv intemeiat?

Cu stima

Flory

Alte discuții în legătură

Suspendare executare eugen82 eugen82 as dori sa stiu cum trebuie sa procedeze legal un executor judecatoresc daca a fost trimisa catre debitor somatie de executare, dar acesta are pe rol o cerere ... (vezi toată discuția)
Suspendare provizorie executare silita. dovada existentei contestatiei propriu -zise.calcul cautiune. Av_Mihaita Av_Mihaita Va rog, domnilor colegi avocati sa-mi spuneti: 1. La cererea privind suspendarea provizorie a executarii silite trebuie atasat certificat de grefa cu nr. de ... (vezi toată discuția)
Suspendare executare silita Borza Borza Buna, va rog sa ma lumineze cineva in urmatoarea problema.Am depus o contestatie la executare prin care am cerut ca prin incheiere sa se suspende executarea ... (vezi toată discuția)