avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită suspendare executare
Discuție deschisă în Executare silită

suspendare executare

as dori sa stiu cum trebuie sa procedeze legal un executor judecatoresc daca a fost trimisa catre debitor somatie de executare, dar acesta are pe rol o cerere de suspendare provizorie a executarii pana la suspendarea efectiva, cu termen de judecata dupa data limita a somatiei.
Se opreste si executarea pana la judecarea suspendarii provizorii?
Conform art. 718NCPC care regmeneteaza suspendarea executarii
(1) Până la soluţionarea contestaţiei la executare sau a altei cereri privind executarea silită, la solicitarea părţii interesate şi numai pentru motive temeinice, instanţa competentă poate suspenda executarea. Suspendarea se poate solicita odată cu contestaţia ia executare sau prin cerere separată.
(2) Pentru a se dispune suspendarea, cel care o solicită trebuie să dea în prealabil o cauţiune, calculată la valoarea obiectului contestaţiei,

Pentru a se putea dispune suspendarea provizorie prevăzută de art.718 alin.7 din NCPC este necesar a fi întrunite următoarele trei condiţii: urgenţa, plata cauţiunii şi existenţa pe rolul instanţei a unei contestaţii la executare în cadrul căreia să se solicite suspendarea.
În cadrul soluţionării cererii de suspendare provizorie a executării, instanţa nu analizează temeinicia motivelor ce fac obiectul contestaţiei şi nici legalitatea actelor de executare. Instanţa examineaza doar dacă există riscul vătămării debitorului prin continuarea executării, până la momentul la care se soluţionează capătul de cerere privind suspendarea executării.
Deci, suspendarea provizorie a executării silite este o măsură vremelnică şi excepţională. Ea are ca scop împiedicarea temporară a executării până la soluţionarea cererii accesorii.
Pana nu se pronunta instanta cu privire la admiterea/respingerea suspendarii, executorul nu are temei sa suspende executarea silita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatia suspenda executarea? Niunin Tiberiu Niunin Tiberiu Impotriva incuviintarii executarii silite am introdus in urma cu o saptamana contestatie la Judecatoria care a incuviintat cererea executorului, in favoarea ... (vezi toată discuția)
Suspendare executare silita Borza Borza Buna, va rog sa ma lumineze cineva in urmatoarea problema.Am depus o contestatie la executare prin care am cerut ca prin incheiere sa se suspende executarea ... (vezi toată discuția)
Executare silita patrumarinel patrumarinel am primit o somatie pentru executare silita intrucat nu am achitat la zi ratele la banca. in cat timp se face executarea si daca incep sa achit ratele se ... (vezi toată discuția)