avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procura falsa pentru vanzare nuda proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procura falsa pentru vanzare nuda proprietate

Buna ziua
Am si eu urmatoarea speta:
In 1975 printr-un act de vazare-cumparare a unui imobil, tatal meu a cumparat nuda proprietate iar bunica (care este casatorita cu bunicul) a cumparat uzufructul. In 1981 sa facut o procura prin care tatal meu il imputerniceste pe un cumnat de-al lui sa vanda nuda proprietate bunicilor. La o perioada de 21 de zile cumnatul tatalui meu ii vinde bunicului nuda proprietate. In 1984 moare bunicul , iar in 1985 se face certificat de mostenitor in care copii renunta la succesiune, iar bunici ii revine in totalitate imobilul. In 2010 moare si bunica iar de atunci nu sa facut nici o succesiune. La punerea in vorba a unei succesiuni, fratele si surorile tatalui meu doresc multi bani pentru a lasa casa tatalui meu.

Mentionez ca bunici au sase copii(2 baieti si 4 fete) majoritatea locuiesc in aceeasi localitate mai putin unul care locuieste in alt judet. Noi (tata, mama, copii) am locuit in acest imobil de cel putin 35 de ani, iar de-a lungul timpului tatal meu a facut diverse investitii/reparatii (a montat termopane, centrala, calorifere etc.) in acest imobil, dar nu mai are chitante/bon fiscal de la toate modernizarile ca sa dovedeasca.
1. Tinanad cont de perioada lunga de ani si de prezenta lui la succesiunea din 1985, se poate ataca procura din 1981, deoarece tatal meu nu a facut/semnat procura, iar semnatura de pe procura difera de semnaturile lui din aceea perioada?
2. Se poate merge pe uzucapiune?
3. Care sunt modalitatile legale prin care tatal meu poate sa devina proprietar pe casa respectiva?
Stimat forumist,

Eu unul aș merge pe dezbatere succesorală, în ceea ce privește succesiunea bunicii. Aș interpreta acceptarea succesiunii de pe urma bunicii, de către tatăl dvs și neacceptarea acesteia de către ceilalți, în termenul de acceptare.

Există, totuși, și anumite dificultăți, mai ales dacă succesiunea nu se compune numai din casa respectivă ci și din alte bunuri, iar ceilalți au făcut acte de acceptare tacită în ceea ce privește bunurile respective.

Cu stimă.
Buna seara,
Ar trebui sa ne dati mai multe informatii, cum ar fi ce anume contine certificatul de mostenitor de pe urma bunicului. Copii (tatal dvs si fratii sai) au renuntat in mod expres, ori sunt straini prin neeaceptare? Se face vorbire de acea procura in certificatul de mostenitor? Cand a aflat tatal dvs. despre existenta cerficatului de mostenitor? Presupunand ca tatalui ii era cunoscuta procura falsa inca din 1985, au fost cauze speciale care l-au impiedicat sa denunte actul fals?
Din punct de vedere al legii aplicabile la acea vreme, vanzarea nudei proprietati pare lovita de nulitate absoluta, iar dreptul la actiune este imprescriptibil. Aceste aspecte pot fi analizate de instanta in cadrul procedurii succesorale de pe urma bunicii.
De asemenea, imbunatarile realizate de tatal dvs. pot fi evaluate in cadrul aceleiasi proceduri.
Succes!
Vanzarea este perfect legala si nu exista sanse sa faceti ceva.Asa va decide justitia.
Cat priveste uzucapiunea discutia poate fi de cel putin o ora si fara sa mergeti la avocat ca sa analizeze toate variantele posibile nu puteti afla daca aveti sanse sau nu.

Puteti incerca sa deschideti proces si fara avocat dar o sa va coste taxele de timbru si probabil ca veti pierde procesul deoarece nu puteti afla daca aveti sau nu sanse.
La o prima vedere nu pareti sa aveti vreo sansa.
Chemati un evaluator si aflati cu cat se vinde in zona o asemenea casa. Scadeti imbunatatirile. Impartiti la 6 restul. Despagubiti fratii. Daca nu va intelegeti o sa scoateti casa la vanzare si ce luati pe ea se imparte la 6. Daca tot nu va intelegeti impartiti casa in 6 si fiecare se muta in bucatica lui sau si-o scoate la vanzare. E cam dur, dar 2 frati nu se inteleg daramite 6. Nici nu vreau sa ma gandesc la cat scandal va asteapta. Un asemenea proces costa, dureaza si lasa multe cicatrici. Incercati sa nu ajungeti la proces - negociati cu calm, platiti in timp si mai ales nu fiti impulsivi si enervati pentru ca... sunteti frati totusi.
Odată ce tată-l D-voastră l-a împuternicit pe cumnatul său să vândă în 1981 și de atunci nu s-a pus în discuție acea vânzare, acum nu mai aveți șanse să o desfințați. Chiar dacă împuternicirea ar fi falsă (ceea ce nu cred că se va putea dovedi), răspunderea penală e prescrisă pentru acea faptă.

Despre uzucapiune nu poate fi vorba deoarece tatăl D-voastră nu a posedat pentru sine, ca un proprietar, mai ales că până în 2010 a trăit și bunica, iar tatăl știa foarte bine că locuiește în casa Dânsei.

Cea mai bună varianță, după părerea mea, este cea expusă de D-l avocat, în sensul că puteți invoca renunțarea celorlalți moștenitori la succesiune, prin faptul că nu au acceptat-o nici expres și nici tacit în termenul de opțiune succesorală.

Alte discuții în legătură

Uzucapiune sau anulare act fals degetel2013 degetel2013 Buna ziua Am si eu urmatoarea speta: In 1975 printr-un act de vazare-cumparare a unui imobil, tatal meu a cumparat nuda proprietate iar bunica (care este ... (vezi toată discuția)
Va rog sfatuiti-ma!!! dreptul meu la mostenire?!?!? Audry Audry Buna ziua! Am mai explicat cazul acesta si nu prea am primit raspunsuri (de fapt cred ca n-am explicat bine). Situatie: tatal meu are un certificat de ... (vezi toată discuția)
Acceptarea mostenirii tacit bach antonia bach antonia buna ,ma numesc antonia si am si eu o nelamurire . bunicul meu care a decedat in anul 1949 a avut o casa , in aceasta casa au locuit dupa decesul acestuia ... (vezi toată discuția)