Buna ziua
Am si eu urmatoarea speta: In 1975 printr-un act de vazare-cumparare a unui imobil, tatal meu a cumparat nuda proprietate iar bunica (care este casatorita cu bunicul) a cumparat uzufructul. In 1981 sa facut o procura falsa prin care tatal meu il imputerniceste pe un cumnat de-al lui sa vanda nuda proprietate bunicilor. La o perioada de 21 de zile cumnatul tatalui meu ii vinde bunicului nuda proprietate. In 1984 moare bunicul , iar in 1985 in baza actului de vanzare din 1981, se face certificat de mostenitor, in care copii (tatal si fratii) au renuntat la succesiune, iar bunici ii revine in totalitate imobilul; iar tatal meu era mentionat cu drept de folosinta - curios!!!!!!!). In 2001 moare si bunica iar de atunci nu sa facut nici o succesiune. La punerea in vorba a unei succesiuni, fratele si surorile tatalui meu doresc multi bani pentru a lasa casa tatalui meu.
Mentionez ca bunici au sase copii (2 baieti si 4 fete) majoritatea locuiesc in aceeasi localitate mai putin unul care locuieste in alt judet. Noi (tata, mama, copii) am locuit in acest imobil de cel putin 35 de ani, iar de-a lungul timpului tatal meu a facut diverse investitii/reparatii (a montat termopane, centrala, calorifere etc.) in acest imobil, dar nu mai are chitante/bon fiscal de la toate modernizarile ca sa dovedeasca.
1.Se poate invoca renunțarea celorlalți moștenitori la succesiune, prin faptul că nu au acceptat-o nici expres și nici tacit în termenul de opțiune succesorală?
2. Tinanad cont de perioada lunga de ani si de prezenta lui la succesiunea din 1985, se poate ataca procura din 1981?; deoarece tatal meu nu a facut/semnat procura, iar semnatura de pe procura difera de semnaturile lui din aceea perioada; tatal meu stia de procura falsa din 1981 nu stiu exact ce discutii au fost atunci (confundarea din partea lui ca dreptul de folosinta= proprietate; sa nu sa certe cu parinti, frati; ca o sa ii ramana lui imobilul; stia ca va ramane in picioare primul act de vanzare-cumparare, ca al doilea se baza pe un document fals si cadea etc)
3. Se poate merge pe uzucapiune?; bunica a murit din 2001
4. Care sunt modalitatile legale prin care tatal meu poate sa devina proprietar pe casa respectiva?
SPeta e prea complicata pt. A primi raspuns pe forum. Ca regula insa, pt. Dezbaterea succesiunii la notar, nu e nevoie sa dvediti acceptarea tacita sau expresa, acest aspect intervine numai la instanta. Pt. Obtinere acte proprietate va recomand procedura administrativa ,mult mai rapida si cu costuri mult scazute fata de uzucapiune.
Mă roade o curiozitate de-a dreptul bolnăvicioasă în legătură cu procedura asta. ªi ieftină, şi simplă, şi rapidă. Trece prin speţă ca acceleratul prin staţia Loamneş.
Acuma, sinceri să fim, o reglementare există:
Dobândirea dreptului de proprietate
Art. 557. -
(1) Dreptul de proprietate se poate dobândi, în condițiile legii, prin convenție, moștenire legală sau testamentară, accesiune, uzucapiune, ca efect al posesiei de bună-credință în cazul bunurilor mobile și al fructelor, prin ocupațiune, tradițiune, precum și prin hotărâre judecătorească, atunci când ea este translativă de proprietate prin ea însăși (2) În cazurile prevăzute de lege, proprietatea se poate dobândi prin efectul unui act administrativ
Numai că... vorba ardeleanului: mai e mult pînă departe.
Genul de mesaje în care îndemnați utilizatorii să obțină informații de la dvs, nu de pe forum, coroborate cu ironii la adresa avocaților, reprezintă o încălcare a Regulamentului forumului, în special a art. 2.11.
Vă invit, în consecință, la respectarea principiilor de exprimare și acordare a sfaturilor pe acest forum.