avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare CIM cu art. 61/a
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare CIM cu art. 61/a

Buna ziua !
Pentru ca o decizie de incetare a CIM pt. absente nemotivate - si neprezentare a salariatului la data convocarii - este de ajuns art. 61/a sau trebuie coroborat si cu alte art. pt. a nu avea surprize ? R.I. al societatii prevede ca CIM poate inceta dupa 3 absente nemotivate, persoana absentand din 18.04 pana in prezent.
Decizia poate fi atacata in 30 sau in 45 de zile ?
La judecatoria de care apartine salariatul sau cea pe raza careia isi are sediul angajatorul?


Multumesc mult !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:41, 9 Mai 2013
Buna ziua,
Decizia va fi motivata in drept prin art. 247 si 248 Codul muncii,
Fapta va fi motivata pe art. din R.I
Abaterea va fi cea din R.I. si C.M art 61 litera a.
Termen de atac 30 de zile, Instanta de atac este Tribunalul de la domiciliul celui sanctionat.
Dovada revine institutiei care i-a aplicat sanctiunea.
av. Gabriel Klein Kiritescu
Multumesc inca o data !
--In cazul in care dispuneti concedierea ca sanctiune disciplinara (61 lit a) trebuie sa respectati prevederile art. 247-252 codul muncii.
-Temeiul de drept il reprezinta art. 61 lit a coroborat cu art. 248 lit e codul muncii.
-Utilizati termenul de 45 de zile prev de art 211 din Legea dialogului social.(desi nu este incorect nici cel de 30 de zile prev de codul muncii)
-instanta competenta este Tribunalul (de la locul de munca /domiciliul reclamantul.)

Termenul de contestarea a deciziei de sanctionare sau de desfacere disciplinara este de 30 de zile de la data comunicarii deciziei respective ...
buna ziua!as dorii sa aduc la cunostinta situatia mea...ma numesc dian a am 21 de ani si pana joia trecuta eram angajata cu acte in regula la o firma.vreau sa mentionez ca lucram 10 ore pe zi si o zi pe saptamana aveam liber,programul era de luni pana duminica de la 9-19 conform unui act aditional semnat de mine si de patronul meu,am fost de acord.situatia s-a schimbat imediat dupa angajare fiind chemata la ore suplimentare,tinuta peste program fara ca aceste ore sa ne fie platite.joi am lucrat 12 ore si seara inainte sa plecam acasa i-am spus sefului meu sa-mi faca lichidarea la zi(vineri cum ar venii) numai ca nu am vrut sa fiu nesimtita sa-l las balta si i-am zis ca merg si sambata.in principiu sa enervat si ma amenintat ca imi desface contractul de munca indisciplinar pentru ca nu ii acord preaviz de 20 de zile lucratoare(poate avea dreptate dar atata timp cat el nu si-a respectat orele de munca din cim ce era sa fac)am mers vineri si sambata ... marti nu m-am prezentat la lucru si nici ieri....ce ar fii de facut avand in vedere ca el nu ma contactat deloc zilele astea si din cate am inteles de la o colega de munca mi-a trimis nustiu ce scrisoare acasa (inca nu mi-a ajuns acea scrisoare)astept un raspuns,va multumesc mult!

Alte discuții în legătură

Absente nemotivate RuxandraLarisa RuxandraLarisa Va rog sa ma lamuriti in ceea ce priveste absentele nemotivate. Este obligatorie suspendarea contractului de munca in revisal?am intalnit diverse pareri si nu ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate anca_diana anca_diana situatia este asa: angajatul isi da demisia Eu angajator o inregistrez si ii spun ca e in preavizul prevazut de C muncii si trebuie sa vina inca 15 zile la ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca Ileana popa Ileana popa Buna seara, Daca o persoana angajata pe postul de ingrijitor, in invatamant,cu contract de munca pe durata nedeterminata a avut concediu fara plata, cu ... (vezi toată discuția)