avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 779 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Administrator lipsit de bun simt
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Administrator lipsit de bun simt

Administrator impertinent
Unde se poate reclama un administrator impertinent ?

Nu stiu in ce masura calculele intretinerii sunt corecte sau nu, desi mi se par niste sume cam mari, deseori, insa impertinent si mitocania acestui ins –administrator depaseste chiar si necazul ca ar umflata intretinerea.

El nu are un birou, zile fixate pentru plata intretinerii. Pe “buna-ziua” nu-l cunoaste. Sunt si unele apartamente inchiriate legal, la personae particulare sau firme, iar comportamentul administratorului este mult mai rau fata de acestia.
Li se aminteste ca sunt chiriasi si ca la anul nu vor mai sta in bloc …

Portarii blocului au chitantele si primesc banii. Iar, daca ai depasit cu o luna de zile te astepata la scara si striga, EFECTIV, dupa tine : INTRETINEREA ! AVETI DE PLATA … CAND PLATITI ? NE OPRESTE APA … PAI, UNDE SUNTETI AICI, TREBUIE SA PLATITI !

Mai vine si la usa, te suna pentru acelasi lucru, sau ii trimite pe portari … si cateodata mai da si niste picioare in usa daca nu deschizi usa.

Are norocul de o scara cu oameni corecti si nu sunt intarzieri, decat de maximum o luna, la 3-4 apartamente din 40 cate are scara. Se vede acest lucru din listaele afisate lunar.
Totusi fiecaruia i se mai intampla cateodata sa intarzie. Fata de oricare, comportamentul insului este la fel. Desi toata lumea comenteaza, nimeni nu face nimic. De greata.
Cu ani in urma cineva l-a reclamat chiar printr-un process, dar instanta i-a dat dreptate administratorului. Si atunci ?

Exista o Lege pentru reclamarea unui administrator badaran ?
Cat timp poti intarzia fara sa platesti penalitati ?
Cat timp poti intarzia, platind penalitati ? Cat permite Legea ?
Au voie portarii sa stranga administratia ?
Fondul de rulment nu este un ajutor pentru 1-2 luni de intarziere ?
Ce se intampla in cazul in care la doua apartamente, proprietarii sunt plecati din tara si au intretinerea restanta la vreo 20.000 RON sau 30.000 RON ?

1-Avand in vedere ca administratorul de imobil este angajatul asociatiei de proprietari initial se impune sa sesizati oficial problemele cu care va confruntati presedintelui de asociatie
2-Limita de competenta a administratorului de imobil nu include si competenta de a decide ce inteleg sa faca proprietarii cu spatiile de locuit,respectiv inchirierea acestora
3-Nu exista lege care sa solutioneze diferendele generate de problematica de care raspunde administratorul de imobil
4-
L nr 230/2007 Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.


5-
Art. 50. - (1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.
(3) Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusa in aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Codul de procedura civila.
Art. 51. - (1) Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute.
(2) Privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei, la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta. Privilegiul se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei ori a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate.
(3) Operatiunile de publicitate imobiliara privitoare la privilegiul prevazut la alin. (1) si (2) sunt scutite de taxa de timbru.


Cred ca poti merge la primarie unde exista un departament special si depui o sesizare (cu nr. de inregistrare) si astepti raspuns in decurs de o luna .
Ristina a scris:
Exista o Lege pentru reclamarea unui administrator ?

Pentru a reclama pe oricine, nu trebuie sa existe vreo lege. Reclamati si gata.
Cat timp poti intarzia fara sa platesti penalitati ?
Cat timp poti intarzia, platind penalitati ? Cat permite Legea ?

Plata trebuie facuta conform listei de plata lunara. Nu se calculeaza penalizari in intervalul de la afisare pana la termenul stabilit pe lista. Legea 230/2007 si HG 1588/2007, stabilesc adoptarea unui sistem propriu de penalizari pe fiecare asociatie.
Au voie portarii sa stranga administratia ?

Poate va intereseaza daca si cine incaseaza sumele datorate si afisate pe lista de plata si nu strangerea administratiei#-o
In cadrul asociatiei banii se platesc unui casier sau la o banca in contul asociatiei.
Fondul de rulment nu este un ajutor pentru 1-2 luni de intarziere ?

Nu. Fondul de rulment achitat de fiecare proprietar, acopera cheltuielile facute de asociatie pana la afisarea listei lunare si pana la termenul de plata sytabilit pe liste (maxim 20 de zile de la afisare). De regula fondul de rulment este egal cu cheltuiala necesar pe o luna si nu are cum sa acopere cheltuielile pe lunile urmatoare sau restantele.
Ce se intampla in cazul in care la doua apartamente, proprietarii sunt plecati din tara si au intretinerea restanta la vreo 20.000 RON sau 30.000 RON ?

Se pot intampla multe. Pot fi lasati in pace si asociatia ajunge sa plateasca penalizari catre furnizori, sa nu mai beneficieze de utilitati s.a.m.d.
Pot fi actionati in judecata pentru recuperarea debitelor (restante, fonduri, penalizari) dar si a cheltuielilor de judecata si executare. Cei care conduc asociatia (presedintele si membrii comitetului executiv) sunt alesi de proprietari si trebuie sa actioneze in interesul proprietarilor pentru recuperarea debitelor de la restantieri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fond rulment . gabiella60 gabiella60 Stiu ca Fondul de Rulment are drept scop acoperirea cheltuielilor cand , dintr-un motiv sau altul , nu a putut fi achitata intretinerea . Este legal sa se ... (vezi toată discuția)
Datornici cu rea intentie Badeaic Badeaic unii membrii ai asociatiei de locatari, instigati de un individ, profita de o portita a legii si, voit sau nu, pun asociatia in situatia de a plati ... (vezi toată discuția)
Fond de rulment nelutody nelutody ajutor...este obligatoriu acest fond? eu i;)mi platesc lunar intretinerea,sau cat este suma maxima care se poate cere.,?;)multumesc, (vezi toată discuția)