Am un ante-contract de vanzare cumparare incheiat in 2007, la care am achitat un avans de 25.000 E.
In conditiile actuale nu mai pot achita diferenta de bani si nici nu mai vreau sa inchei contractul de v-c, mai ales ca termenul de finalizare a apartamentului nu a fost respectat.
Conform antecontractului incheiat, vanzatorul are dreptul sa-mi radieze din Cartea Funciara dreptul de proprietate.
Ce pot sa fac eu ca sa impiedic acest lucru si ce pot invoca din lege in acest sens?
Pentru ca eu vreau mai intai sa-mi returneze avansul pe care l-am achitat !
Rog frumos un raspuns !
ar trebui sa vedeti ce clauze ati semnat in antecontract referitor la situatia in care una dintre parti nu isi executa obligatia. daca din vina promitentului vanzator nu s-a perfectat vanzarea este posibil puteti sa cereti avansul dat inapoi impreuna cu daune, daca s-a hotarat astfel in antecontract (de exemplul de doua ori avansul) sau puteti cere obligarea promitentului vanzator de a incheia actul de vanzare cumparare prin intermediu instantei (hotarare care sa tina loc de act autentic).
insa dreptul de proprietate nu va apartine. dvs aveti doar un drept de creanta a carui obligatie corelativa o reprezinta perfectarea vanzarii de catre vanzator. abia dupa ce veti deveni proprietar va veti putea inscrie acest drept in mod definitiv in cartea funciara. nefiind proprietar, vanzatorul poate radia inscrierea din cartea funciara. va recomand de asemenea sa consultati un avocat care sa va studieze actele si sa va poata da in cunostinta de cauza un sfat.
In situatia data, daca nu mai vreau sa inchei contractul de v-c, pentru ca apartamentul nu a fost finalizat in noiembrie 2008, nu era nici in ianuarie 2009, normal ca vreau avansul pe care l-am platit. Ce pot sa fac ca sa-l blochez la Cartea Funciara , pana imi restituie avansul?? Am vreo posibilitate legala? Pot pune interdictie la vanzare?
dvs nu aveti nici un drept asupra imobilului respectiv, insa aveti dreptul de a va recupera avansul dat conform clauzelor antecontractului prin cerere adresata instantei, daca nu ajungeti la o intelegere cu promitentul vanzator. independent de soarta acelui imobil, dvs va ramane dreptul de va recupera prejudiciul suferit prin nerespectarea clauzelor antecontractului de catre promitentul vanzator, cu conditia desigur sa nu depasiti termenul de 3 ani, care este cel al prescrierii dreptului la actiune. tocmai pentru ca nu este o procedura la indemana oricui va recomandam sa apelati la sprijinul unui avocat sau a unei persoane cu pregatire juridica.
Multumesc.
Inseamna ca singura solutie in acest moment este cea a depunerii de urgenta a unei actiuni la instanta si cu acesta (inregistrata) sa merg la Cartea Funciara.