O microintreprindere neplatitoare de tva,cu CA in 2012 0 lei,va face achizitii intracomunitare(suplimente alimentare) din Ungaria,pe care le va vinde unor persoane fizice si juridice din Romania.Valoarea achizitiilor va fi mai mica de 10000 euro,o buna perioada de timp.Ce este mai avantajos pt.firma,sa ramana neplatitoare de TVA si in Romania si pt.achizitii intracomunitare(doar pana in momentul in care atinge cifra de 10000 euro pt.achizitii,desigur) sau sa devina platitoare de TVA si in Romania si,implicit,si pt.achizitii intracomunitare?In prima situatie va plati furnizorului o factura cu un tva pe care il va recupera la incasarea marfurilor vandute,pe cand in a 2-a nu va mai plati tva la furnizor,ci abia la incasarea marfurilor vandute.Pt.mine diferenta e ca,in primul caz,se va plati tva in avans,dar profitul firmei va fi mai mare,pt.ca in al 2-lea caz se va plati tva si pt.valoarea adaugata la vanzare.E corect cum calculez?
Din cate stiu eu te poti inregistra ca platitor de TVA doar pentru achizitii intracomunitare si in momentul cand partenerul va emite factura catre tine ii vei comunica codul valid de TVA iar factura va fi fara TVA. ( taxare inversa) asta in cazul ca si partenerul are un cod valid de TVA.
Deci in cazul acesta nu ve-i plati TVA, iar in tara vinzi fara TVA.
Cred ca e mai bine sa nu va inregistrati ca platitor de T.V.A. si nici in R.O.I. daca nu depasiti plafonul referitor la achizitiile intracomunitare si sa vindeti in Romania fara T.V.A. Sper sa nu ma insel, dar T.V.A. in Ungaria e mai mica de 24%, cat e la noi.
Deci, va fi o maximizare a profitului, dar - asa cum ati zis - cu o plata initiala mai mare.