avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Sa ma inregistrez platitor de tva sau sa raman ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Sa ma inregistrez platitor de tva sau sa raman neplatitor?

O microintreprindere neplatitoare de tva,cu CA in 2012 0 lei,va face achizitii intracomunitare(suplimente alimentare) din Ungaria,pe care le va vinde unor persoane fizice si juridice din Romania.Valoarea achizitiilor va fi mai mica de 10000 euro,o buna perioada de timp.Ce este mai avantajos pt.firma,sa ramana neplatitoare de TVA si in Romania si pt.achizitii intracomunitare(doar pana in momentul in care atinge cifra de 10000 euro pt.achizitii,desigur) sau sa devina platitoare de TVA si in Romania si,implicit,si pt.achizitii intracomunitare?In prima situatie va plati furnizorului o factura cu un tva pe care il va recupera la incasarea marfurilor vandute,pe cand in a 2-a nu va mai plati tva la furnizor,ci abia la incasarea marfurilor vandute.Pt.mine diferenta e ca,in primul caz,se va plati tva in avans,dar profitul firmei va fi mai mare,pt.ca in al 2-lea caz se va plati tva si pt.valoarea adaugata la vanzare.E corect cum calculez?
Ultima modificare: Miercuri, 8 Mai 2013
carmenbn, utilizator
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 01:08, 9 Mai 2013
Din cate stiu eu te poti inregistra ca platitor de TVA doar pentru achizitii intracomunitare si in momentul cand partenerul va emite factura catre tine ii vei comunica codul valid de TVA iar factura va fi fara TVA. ( taxare inversa) asta in cazul ca si partenerul are un cod valid de TVA.
Deci in cazul acesta nu ve-i plati TVA, iar in tara vinzi fara TVA.
Cred ca e mai bine sa nu va inregistrati ca platitor de T.V.A. si nici in R.O.I. daca nu depasiti plafonul referitor la achizitiile intracomunitare si sa vindeti in Romania fara T.V.A. Sper sa nu ma insel, dar T.V.A. in Ungaria e mai mica de 24%, cat e la noi.

Deci, va fi o maximizare a profitului, dar - asa cum ati zis - cu o plata initiala mai mare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Marfa adusa din ungaria sub_bass2002 sub_bass2002 Buna. Am o intreprindere individuala. Vreau sa aduc marfa din ungaria, dar nu sunt platitor de tva si nici inregistrat la registrul operatorilor ... (vezi toată discuția)
Infiintare firma neplatitoare de tva si cu impozit pe venit an5w3r_ro an5w3r_ro As dori sa infiintez o firma de software neplatitoare de TVA, iar impozitul sa fie platit pe venit, nu pe profit. Majoritatea veniturilor vor veni in UE si ... (vezi toată discuția)
Neplatitor tva: livrari servicii ro, ue, non ue gabriel999 gabriel999 Buna ziua, As fi interesat sa clarific urmatoarele trei aspecte legate de vanzarile de servicii IT prin download de pe site, prestate din Romania in tari UE ... (vezi toată discuția)