Am aflat de la dept. Administrativ al firmei in care lucrez ca acest concediu prenatal si postnatal e vazut ca unul medical, sau, ma rog, era pana acum, si ca urmare, era platit ca atare, adica salariul integral, ca si cum as fi in incapacitate temporara de lucru.
Doar dupa ce intrai in CIC intra in vigoare se aplica indemnizatia de crestere a copilului.
Eu lucrez cu carte de munca si contract de PFA la aceasta firma, iar diferenta dintre venitul oficial din cartea de munca si norma de venit pe PFA si cat incasez efectiv lunar e foarte mare, deci ar fi sesizabila diferenta daca legea aia ar mai fi in vigoare.
Puteti sa ma lamuriti, va rog, care este reglementarea in vigoare, cu alte cuvinte, voi lua la fel de putinui bani ca in CIC sau pot beneficia de salariul integral?
Si inca o intrebare: stiu ca sunt 126 de zile care trebuie impartite astfel incat sa ramana minimum 42 dupa nastere.
Am vazut pe forum ca sunt oameni disperati ca au nascut mai tarziu decat estimarea si nu au reusit sa indeplineasca conditia efectuarii celor 42 de zile.
Sunt confuza in sensul in care nu inteleg cu ce afecteaza asta CIC-ul, cica nu se mai poate aplica: adica daca imi iau 60 de zile inainte si las 42 dupa si nasc mai tarziu cu 1 saptamana, ceea ce inseamna ca se reduc cele 42 cu 7 zile si se mareste perioada de prenatal la 67, nu mai indeplinesc conditiile de concediu?
1. - Indemnizatia pentru concediul de maternitate se acorda in baza certificatului medical emis de medic.
- Indemnizatia se calculeaza avand ca baza de calcul veniturile brute pe cele 6 luni anterioare lunii in care intrati in concediu de maternitate si este in cuantum de 85% din aceasta baza de calcul.
- Concediul de maternitate este de 126 de zile in total, indiferent de cum stabiliti sa il luati.
2. - Concediul pentru crestere copil (CCC) nu estejavascript:void(0); afectat daca veti naste mai tarziu.
- CCC se acorda cel mai devreme incepand cu a 43-a zi de la nasterea copilului asa ca nu conteaza daca postnatalul a fost mai mic de 42 de zile.