Aflandu-ma in proces cu Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti, am invocat nelegalitatea Art. 132 Al. 2 din Normele de aplicare a Legii 263/2010 privind eliminarea totala a punctajului pentru stagiul potential la schimbarea gradului de invaliditate din II in III. Stagiul potential a fost eliminat totalmente, adica si cel castigat de la iesirea la pensie pana la schimbarea gradului de invaliditate, adica retroactiv, pe o perioada de peste 7 ani. Am aratat ca este incalcata prevederea constitutionala a neretroactivitatii legilor. Pentru al treilea termen, mi s-a cerut sa dezvolt motivatia acestei cereri pentru a cita specialistul din cadrul Consiliului National al Discriminarii.
Sa fie ceva de bun augur? Nu stiu cum as putea dezvolta motivatia. Vreo idee, un mic ajutor?! Cu multumiri sincere!
Revin la problema ridicata de mine, cu unele precizari:
- nu doresc consultatii punctuale legate de legea si articolele despre care am scris mai sus, ci numai idei de principiu;
- am invocat nelegalitatea unui articol din normele de aplicare a unei legi, tot la o indrumare de pe acest site. Am considerat ca normele adauga la lege, desi legea mi se pare clara;
- sunt total pe dinafara de procedurile judiciare, nici nu auzisem pana acum despre CNCD;
- nelamurirea mea consta in aceea ca este citat CNCD pentru a-si spune parerea de specialitate, cand eu am invocat nelegalitatea unui articol de norme; nu am pomenit decat o singura data in chemarea in judecata de cuvantul "discriminare"; nu-mi dau seama daca asta ma va ajuta sau, dimpotriva, imi va "da in cap" mai abitir, nu stiu daca CNCD ajuta oamenii sau mai rau ii incurca.
Accept orice fel de idee, chiar si nefavorabila mie.
Cu multumiri!
Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării este instituţia abilitată de lege să aplice dispoziţiile legislaţiei în materie de discriminare să constate şi să sancţioneze contravenţia conform dispoziţiilor prevăzute în O.G. nr. 137/2000, iar în situaţia formulării unei acţiuni în justiţie pentru plata unor despăgubiri sau a restabilirii situaţiei anterioare, judecarea litigiului se va face cu citarea obligatorie a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, în calitate de expert în domeniul discriminării, conform dispoziţiilor art. 27 alin. 3 din reglementarea enunţată, aprobată prin Legea nr. 48/2002 cu modificările şi completările ulterioare.
Raportat la speta dvs, constat faptul ca instanta a inteles sa citeze CNCD-ul in calitate de expert. In primul rand, acest lucru nu va afecteaza si nici nu va ajuta, fiind o obligatie a instantei de judecata. Eu am avut o speta asemanatoare, si de obicei CNCD-ul, in astfel de cazuri dispune: „prevederile O.G. nr. 137/2000 nu sunt incidente obiectului petitiei, care se refera la interpretarea si aplicarea legilor, atribut exclusiv al instantelor de judecata”.
Eu cred ca veti primi si dvs acelasi raspuns, insa e bine de stiut ca CNCD-ul nu este singura autoritate care se poate pronunta cu privire la discriminare.