Este recomandabil sa adresati o petitie catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, aceasta autoritate avand drept atributitii investigarea, constatarea si sanctionarea faptelor de discriminare, cat si acordarea de asistenta de specialitate. Petitia poate fi transmisa si la adresa de posta electronica, indicata pe site-ul Consiliului.
In ceea ce priveste decizia de sanctionare, aceasta poate fi contestata la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.
Persoana care se consideră discriminată poate formula în fața instanței de judecată o cerere pentru acordarea de despăgubiri și restabilirea situației anterioare discriminării sau anularea situației create prin discriminare, potrivit dreptului comun.
" În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 27 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată, instanţa competentă să soluţioneze cererile pentru acordarea de despăgubiri şi restabilirea situaţiei anterioare discriminării sau anularea situaţiei create prin discriminare este judecătoria sau tribunalul, după caz, ca instanţe de drept civil, în raport cu obiectul învestirii şi valoarea acestuia, cu excepţia cererilor în care discriminarea a survenit în contextul unor raporturi juridice guvernate de legi speciale şi în care protecţia drepturilor subiective se realizează în faţa unor jurisdicţii speciale, cazuri în care cererile vor fi judecate de aceste instanţe, potrivit dispoziţiilor legale speciale."
(Decizia nr. 10 din 23 mai 2016privind interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 27 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată (Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000) - ICCJ , Completul competent să judece recursul în interesul legii )
~ final discuție ~