avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea CNCD
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

CNCD

cine poate constata dacă anumite articole din lege sunt discriminatorii ?
Cel mai recent răspuns: sexu , utilizator 20:41, 9 Aprilie 2016
CCR
Art. 20
(1) Persoana care se considera discriminata poate sesiza Consiliul in termen de un an de la data savarsirii faptei sau de la data la care putea sa ia cunostinta de savarsirea ei.
(2) Consiliul solutioneaza sesizarea prin hotarare a Colegiului director prevazut la art. 23 alin. (1).
(3)* Prin cererea introdusa potrivit alin. (1), persoana care se considera discriminata are dreptul sa solicite inlaturarea consecintelor faptelor discriminatorii si restabilirea situatiei anterioare discriminarii.
(4) Colegiul director al Consiliului dispune masurile specifice constatarii existentei discriminarii, cu citarea obligatorie a partilor. Citarea se poate face prin orice mijloc care asigura confirmarea primirii. Neprezentarea partilor nu impiedica solutionarea sesizarii.
(5) Actiunea de investigare intreprinsa de Colegiul director se desfasoara la sediul institutiei sau in alt loc stabilit de acesta.
(6) Persoana interesata va prezenta fapte pe baza carora poate fi prezumata existenta unei discriminari directe sau indirecte, iar persoanei impotriva careia s-a formulat sesizarea ii revine sarcina de a dovedi ca nu a avut loc o incalcare a principiului egalitatii de tratament. In fata Colegiului director se poate invoca orice mijloc de proba, respectand regimul constitutional al drepturilor fundamentale, inclusiv inregistrari audio si video sau date statistice.
(7) Hotararea Colegiului director de solutionare a unei sesizari se adopta in termen de 90 de zile de la data sesizarii si cuprinde: numele membrilor Colegiului director care au emis hotararea, numele, domiciliul sau resedinta partilor, obiectul sesizarii si sustinerile partilor, descrierea faptei de discriminare, motivele de fapt si de drept care au stat la baza hotararii Colegiului director, modalitatea de plata a amenzii, daca este cazul, calea de atac si termenul in care aceasta se poate exercita.
(8) Hotararea se comunca partilor in termen de 30 de zile de la adoptare si produce efecte de la data comunicarii.
(9) Hotararea Colegiului director poate fi atacata la instanta de contencios administrativ, potrivit legii.
(10) Hotararile emise potrivit prevederilor alin. (2) si care nu sunt atacate in termenul de 15 zile constituie de drept titlu executoriu.
-------
* Prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 997 din 7 octombrie 2008 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 20 din Ordonanta Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 774 din 18 noiembrie 2008, s-a constatat ca dispoztiile art. 20 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare sunt neconstitutionale, in masura in care sunt interpretate in sensul ca acorda Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii competenta ca, in cadrul activitatii sale jurisdictionale, sa anuleze ori sa refuze aplicarea unor acte normative cu putere de lege, considerand ca sunt discriminatorii, si sa le inlocuiasca cu norme create pe cale judiciara sau cu prevederi cuprinse in alte acte normative.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara. unde se poate ataca discriminarea? la instanta sau la cncd ? LuchianSeb LuchianSeb Buna seara. Sunt foarte nedumerit. Daca sunt discriminat cui trebuie sa ma adresez? Am dreptul de a ma adresa direct instantei pentru a fi constatata ... (vezi toată discuția)
Hartuire prin pedepse de nimic la locul de munca !!! omdiscriminat omdiscriminat In institutia noastra exista un sef de serviciu administrativ care ne fotografiaza gunoiul, inregistreaza pe telefonul sau scoate filmari din camerele video ... (vezi toată discuția)
Contestarea unei hotarari a consiliului national pentru combaterea discriminarii ionescupasat ionescupasat Va rog sa-mi precizati daca la contestarea unei hotarari a Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii trebuie sau nu trebuie sa se formuleze plangere ... (vezi toată discuția)