avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cine preia raspunderile/obligatiile unui decedat dupa ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cine preia raspunderile/obligatiile unui decedat dupa care nu s-a facut succesiunea?

Ce se intimpla cu:
- raspunderile pe care le-a avut o persoana care a decedat
- executia silita atunci cind creditorul a decedat
si succesiunea nu s-a facut? In aceasta situatie cine este responsabil de respectarea prevederilor legale (de ex. obligatii ce sint specificate in codul civil etc.), se poate amina acesta raspundere si pina cind?
La cazul la care ma refer proprietarul este decedat de 15 ani iar succesiunea aminata la nesfirsit?

Buna seara,
Dezbaterea unei succesiuni poate fi ceruta de succesori sau de persoane interesate.
In situatia de care vorbiti dumneavoastra, ar fi bine sa convingeti succesorii sa dezbata succesiunea sau, in situatia in care acestia refuza si aveti un interes major, puteti sa solicitati, prin instanta, dezbaterea acestei succesiuni.
av Gabriel Klein Kiritescu
Ar trebui sa precizati daca sunteti creditor sau debitor.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Ar trebui sa precizati daca sunteti creditor sau debitor.


Sint creditor in urma unei hotariri judecatoresti.
Din pacate atit eu cit si judecatorul am fost indusi in eroare de primarie care a furnizat un document din care rezulta ca proprietatea este a unuia dintre cei doi fii ai decedatului.
Am discutat cu acesta si mi-a spus ca ceea ce se afirma in acest document nu este adevarat: inca nu s-a facut succesiunea dupa parinti.

In acest context am adresat intrebarea de mai sus. In aceasta situatie cine este responsabil de respectarea prevederilor din codul civil? Se pot ascunde cei doi potentiali mostenitori in spatele neefectauarii succesiunii, se poate amina acesta raspundere si pina cind, proprietarul fiind decedat de 15 ani iar succesiunea aminata la nesfirsit?

In acelasi timp, mi se pare foarte complicat sa ii chem in judecata pe mostenitori ca sa fortez succesiunea. Nu exista totusi o cale mai fireasca? Chiar acestia nu au nici o obligatie? As putea de exemplu sa execut proprietatea unui defunct (pamint etc.)?
Dar mai sunteti in termenul de executare silita?
Daca au trecut 15 ani...
Executoarul ce zice?
Dvs in calitate de creditor al succesiunii puteti cere dezbaterea succesiunii. Sunteti persoana interesata.

Alte discuții în legătură

Recuperarea chetulielilor, cf. hotaririi judecatoresti ion minca ion minca Am un vecin care practic si-a parasit proprietatea incit gardurile au cazut, vegetatia a crescut salbatica etc. Am fost fortat sa apelez la justitie pentru ... (vezi toată discuția)
Mostenim datoriile dobandite prin hotarare judecatoreasca,chiar daca nu s a dezbatut mostenirea? Ruxandruta Ruxandruta Daca tatal a decedat si s a pronuntat hotararea judecatoreasca dupa moartea sa,iar mostenirea nu a fost dezbatuta,copiii mostenesc datoriile rezultate din ... (vezi toată discuția)
Succesiune nedezbătută, un moștenitor decedat dator la bancă: ce riscă ceilalți moștenitori? elenadragoi2008 elenadragoi2008 Buna ziua tuturor Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la următoarea speță : Sunt 3 frati care au casa părintească dar fără succesiune făcută. ... (vezi toată discuția)