avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cine preia raspunderile/obligatiile unui decedat dupa ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cine preia raspunderile/obligatiile unui decedat dupa care nu s-a facut succesiunea?

Ce se intimpla cu:
- raspunderile pe care le-a avut o persoana care a decedat
- executia silita atunci cind creditorul a decedat
si succesiunea nu s-a facut? In aceasta situatie cine este responsabil de respectarea prevederilor legale (de ex. obligatii ce sint specificate in codul civil etc.), se poate amina acesta raspundere si pina cind?
La cazul la care ma refer proprietarul este decedat de 15 ani iar succesiunea aminata la nesfirsit?

ion minca a scris:

-am discutat telefonic cu un executor judecatoresc care a spus:



Din experienţă vă spun că distanta între ceea ce povesteşte clientul şi ceea ce rezulta din actele pe care le deţine poate fi uneori cam ca de la cer la pământ.

Daca aţi început discuţia telefonică cu o frază care seamăna cu titlul acestui topic, atunci nici nu este de mirare că executorul s-a gândit imediat la ceea ce spuneţi că ar fi zis.

Domnule, pe vremea copilăriei mele (70-80) jucam "telefonul fără fir". Vreo 17-20 de plozi înşiruiţi şopteau la urechea urmatorului ce au auzit din ce le-a şoptit precedentul şi la sfarşit leşinam de râs :rofl: aflând ce bazaconie a rezultat din cuvântul de început.

Din pricina asta, până şi prietenilor foarte apropiaţi le spun: prefer să pierd o juma' de zi citind hârtiile pe care le ai decât să incerc să-ţi dau vreo "soluţie" pe marginea a ceea ce-mi povesteşti, că până în capul târgului naiba ştie ce se aude că aş fi zis.

ªi iaca dovadă: dvs. ne spuneţi acum să aţi pus în gura executorului o interpretare unui text pe care nu el a făcut-o, ci dvs.

ACTE! Lumea strigă după acte, dar nimeni n-o aude!

Lăsaţi executorul să citească HOTÃRÂREA cu proprii săi ochi.







Ultima modificare: Miercuri, 15 Mai 2013
romascanu, moderator
Car3men a scris:


Ce sa faca executorul ...?




Cum adică ...ce să facă!?

Ar avea o grămădă de treabă dacă ne uitam în art. 902 NCPC (mai ales alin. 1 teza finală)

Asta în cazul în care dl. utilizator va înţelege că în loc să piardă vremea încercând mă convingă pe mine cu ce se zice că că ar fi zis executorul din ceea ce i s-o fi povestit la telefon, mai bine ar lăsa un executor să citească hotărârea.

De altfel chiar dvs. Car3men aţi citat din sentinţă vreo două vorbe "magice" (autorizează ...pe cheltuiala exclusivă a pârâtului).

Păi şi? :) Cu "paşaportul" acesta mai stăm să ascultăm ce are debitorul de zis peste gardul pe care nu l-a făcut!?
Ultima modificare: Miercuri, 15 Mai 2013
romascanu, moderator
Evident ca in situatia in care inca nu am construit gardul nu am ce sa discut mai mult cu un executor, nu are ce sa execute. A fost o discutie prealabila dupa discutia cu paratul de la care am aflat ca refuza etc. (am relatat mai sus).

Eu m-am alarmat din doua motive:
- primaria a dat un act in care il declara proprietar pe unul dintre frati, fara ca succesiunea sa fie facuta;
- orice executarea (a cheltuielilor facute pentru ridicarea gardului) poate fi contestata pe motivul ca succesiunea nu este facuta sau ar mai putea invoca ca cel putin si fratele celalalt este la fel de responsabil samd.

Dar acum pun si eu o intrebare pentru o situatie teoretic posibila, nu e cazul meu. Ce facea judecatorul daca primaria nu dadea acel act ci spunea ca succesiunea nu este inca efectuata? Pierdeam procesul? Cine preia atunci obligatiile celui decedat, in speta cine avea atunci responsabilitatea sa faca granituirea? Este tocmai pozitia pe care incearca sa se situeze paratul.
Dar acum pun si eu o intrebare pentru o situatie teoretic posibila, nu e cazul meu. Ce facea judecatorul daca primaria nu dadea acel act ci spunea ca succesiunea nu este inca efectuata? Pierdeam procesul? Cine preia atunci obligatiile celui decedat, in speta cine avea atunci responsabilitatea sa faca granituirea? Este tocmai pozitia pe care incearca sa se situeze paratul.


Intrebarile acestea sunt pure speculatii si o intreaga teorie care cu siguranta va fi la infinit si raspunsuri se vor gasi destule!!!

1. Cadea in sarcina reclamantului sa precizeze cu cine se judeca; daca cel chemat in instanta nu ar fi fost el proprietarul atunci ar fi trebuit sa invoce exceptia lipsei calitatii procesuale pasive.

2. Daca nu exista mostenitori, mostenirea se declara vacanta si va judecati cu statul.

Aspectele juridice din speta dvs. sunt foarte clare pentru un jurist.

Prin urmare, decat sa pierdeti vremea cu discutii la telefon cu un executor, mai bine mergeti direct la acesta cu hotararea respectiva pentru a o pune in executare... sau folosinti varianta alternativa oferita prin hotarare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperarea chetulielilor, cf. hotaririi judecatoresti ion minca ion minca Am un vecin care practic si-a parasit proprietatea incit gardurile au cazut, vegetatia a crescut salbatica etc. Am fost fortat sa apelez la justitie pentru ... (vezi toată discuția)
Mostenim datoriile dobandite prin hotarare judecatoreasca,chiar daca nu s a dezbatut mostenirea? Ruxandruta Ruxandruta Daca tatal a decedat si s a pronuntat hotararea judecatoreasca dupa moartea sa,iar mostenirea nu a fost dezbatuta,copiii mostenesc datoriile rezultate din ... (vezi toată discuția)
Succesiune nedezbătută, un moștenitor decedat dator la bancă: ce riscă ceilalți moștenitori? elenadragoi2008 elenadragoi2008 Buna ziua tuturor Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la următoarea speță : Sunt 3 frati care au casa părintească dar fără succesiune făcută. ... (vezi toată discuția)