avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1046 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vreau sa aman succesiunea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vreau sa aman succesiunea

Buna seara .
Nu credeam c-o sa ajung aici, dar iata ca s-a intamplat.
Suntem 2 surori si mama . Tatal a decedat acum aproape 2 ani, succesiunea nefiind facuta pana acum .
Cu sora mea nu m-am "potrivit " genetic aproape niciodata ( decat atunci cand avea ea de profitat de pe urma mea ), iar mama se pare ca tine mult mai mult la ea ( chiar daca cea care a alergat intotdeauna pentru parinti, indiferent de probleme, am fost eu ) .
Povestea e lunga, m-au jignit, rand pe rand, ambele ( chiar si face to face ),mi-au jignit copilul, m-au blestemat cand le-am pus inregistrarile ( da - am avut spiritul de initiativa, neortodox, sa le inregistrez cum vorbeau despre mine, in casa mea, cat lipseam eu - si m-am crucit cate mi-au auzit urechile ) .
Asta ca sa le demonstrez ca nu le acuz degeaba .
Cert este ca m-am suparat pentru toate si nu am mai trecut pe-acasa pe la mama, de vreo 2 luni .
Intre timp, surioara mea s-a mutat acolo si se tot intereseaza in stanga si-n dreapta cum sa faca sa nu-mi ramana aproape nimic din ce mi se cuvine .
Eu nu vreau sa fac succesiunea dupa tata, cat traieste mama, pentru ca nu vreau sa fiu bataia de joc a lor . Am inteles ca mama vrea sa-i dea surorii toata partea ei . Cativa vecini binevoitori, care stiu exact cat m-am implicat eu si cat ea, de-a lungul anilor, au incercat sa-mi atraga atentia asupra a ceea ce vor ele sa faca .

Mentionez ca sora mea m-a luat mai pe ocolite acum vreo doua luni, ca ne costa foarte mult succesiunea daca o facem dupa 2 ani de la deces .
Asa este ?
Eu i-am zis in fata ca nu vreau sa o facem, ca n-am incredere in ele .
Oricum, eu nu i-as fi facut niciodata surorii mele asa ceva .

Ce mi se poate intampla daca nu vreau sa merg la succesiune ?!
Ce ma sfatuiti sa fac, daca este musai sa ma duc ?
Nu vreau sa raman fraiera familiei !

Va multumesc !
Ultima modificare: Joi, 9 Mai 2013
bijoubijou1964, utilizator
Buna seara,
1. Ca o succesiune sa va coste mai putin ar fi trebuit sa o faceti in primele 6 luni de la deces.
2. Dezbaterea succesiunii se poate face oricand prin buna intelegere intre parti la notar.
3. Daca nu va prezentati la notar macar anuntati ca nu renuntati la succesiune dar ca doriti ca aceasta sa se dezbata in instanta.
4. Dupa dezbaterea succesiunii si iesirea din indiviziune, care va fi sigur ceruta de cealalta parte, fiecare poate face ce doreste cu partea lui.
5. Nu exista renuntare in favoarea cuiva deci mama dumneavoastra nu poate renunta in favoarea surorii pentru ca nu exista aceasta institutie. Renuntarea este de tot sau de loc in sensul ca renunti si partea la care ai renuntat se imparte intre cei care accepta sau nu renunti.
6. Singurul act pe care-l poate face mama dumneavoastra, dupa dezbatere, este sa vanda partea ei surorii si asta nu o puteti impiedica sa o faca.
7 La masa succesorala va puteti inscrie si cu pasivul reprezentat de ajutorul acordat de dumneavoastra tatalui decedat solicitand ca si acesta sa se imparta.
8 Multa bafta!
av. Gabriel Klein Kiritescu
Eu zic sa mergeti acum cat sora dvs va invita la dezbaterea succesiunii. Ati facut declaratie de acceptare expresa a succesiunii ?! Aceasta se face in termenul ce optiune succesorala care este de un an de zile pe Noul Cod Civil, adica pentru decesele care au avut loc de la data de 1 oct 2011 si de 6 luni pt decesele care au avut loc inainte de aceasta data. In caz ca nu ati facut o asemenea declaratie la notar puteti demonstra ca ati acceptat tacit mostenirea tatalui?! Adica ati facut acte si fapte de acceptare tacita?! Ati platit o datorie a succesiunii, un impozit de exemplu, ati dat spre inchiriere un imobil ce apartinea tatalui....
Daca nu puteti demonstra nici acest lucru, sora dvs si mama ar putea sa va conteste calitatea de mostenitor si sa fiti declarata straina de succesiune...
Deci mergeti si dezbateti succesiunea dupa Tata pe cale amiabila tocmai ca sa ju fiti considerata fraiera familiei cum spuneti si sa va treziti ca nu mai aveti niciun drept de mostenire dupa Tata.
Este adevarat ca pana in doua ani de zile nu se plateste impozit pe succesiune, acesta este de 1% calculat la valoarea masei succesorale.

Interventie moderator

@av Gabriel am incercat sa va atrag subtil atentia in alte topicuri asupra unor inofrmatii gresite, dezbaterea succesiunii este scutita de impozit pana in doi ani si nu pana in 6 luni.
Va rog frumos rezumati va la informatii exacte si pe care le stapaniti.
Multumesc pt intelegere
ContSters250994, utilizator
Multumesc pentru promptitudine, domnule avocat !

3. Cu ce schimba datele problemei daca succesiunea se dezbate in instanta ?
6. Deci, daca e sa raman " fraiera " familiei, tot raman, in ideea ca mama face act de vanzare-cumparare surorii ! evident ca daca acest lucru se va intampla, pot sa afirm ca din momentul ala nu mai am nici mama si nici sora ( oare le-am avut vreodata ?! :( )
7. N-am inteles, care pasiv ?! Daca va referiti la implicarea mea fata de parinti, eu am fost cea care i-a dus la medici, le-a rezolvat mai multe probleme administrative, si, in general, le-am fost mai aproape in orice situatie . Ea i-a tratat cu "ignore" de obicei, si cand se supara, nu mai auzeai nimic de ea luni bune .

Ceea ce nu intelegeti dvs este ca dezbaterea succesiunii pe cale amiabila este interesul dvs daca nu ati facut acceptare expresa sau tacita a mostenirii. Adica daca mergeti la dezbaterea succesiunii veti avea o cota parte de 3/8 din succesiunea tatalui dvs si sora la fel iar mama 2/8. Urmand ca decesul mamei sa impartiti in mod egal ce va ramane si dupa mama dvs.
Domnule notar, multumesc .
Nu, ele nu m-au invitat sa dezbatem succesiunea .
A fost doar o chestie verbala intre mine si sora mea, la telefon .
Daca, prin absurd, ele se hotarasc ca faca succesiunea fara mine, inventand, eventual, ca am refuzat prezentarea la succesiune ( desi - subliniez - nu a fost nimic oficial ), eu cum pot afla asta ?!

Cum ar trebui sa fiu instiintata, oficial si legal, ca urmeaza sa se dezbata succesiunea ?!

Pana la urma, tot asa voi ramane ( ... ) pentru ca stiu ca ele " lucreaza " intens sa ma lase pe dinafara .

Daca as fi putut amana dezbaterea pana dupa decesul mamei, probabil ca as fi avut alta sansa !
Dar ... asta e !

PS : mama a spus clar vecinilor ca ea vrea sa-i dea ( dupa ce se face succesiunea ) toata partea ei, surorii mele, deci eu raman doar cu ce mi se cuvine dupa tata .
Se lauda sora-mea ca o sa-mi ramana o camera de la casa, si poate nici aceea .

bijoubijou1964, utilizator

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire giovi_mik giovi_mik buna ziua.in legatura cu dezbaterea de mostenire:acum o luna si jumatate mi-a decedat tatal,nu am fct dezbaterea;la doua saptamani dupa decesul tatalui,a ... (vezi toată discuția)
Succesiune VioricaC VioricaC Buna seara, Suntem 2 mostenitori si nici nu are copii. Sora mea este casatorita . iar sotul are 2 copii din prima casatorie. Si eu sunt casatorita Ambii ... (vezi toată discuția)
Ce sanse am? tcampianu tcampianu Stimate Doamne, Stimati Domni, In anul 1988 m- am casatorit, iar mama mea ne- a cumparat un apartament de 3 camere, am semnat atunci un act de donatie, cu ... (vezi toată discuția)