avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1090 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vreau sa aman succesiunea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vreau sa aman succesiunea

Buna seara .
Nu credeam c-o sa ajung aici, dar iata ca s-a intamplat.
Suntem 2 surori si mama . Tatal a decedat acum aproape 2 ani, succesiunea nefiind facuta pana acum .
Cu sora mea nu m-am "potrivit " genetic aproape niciodata ( decat atunci cand avea ea de profitat de pe urma mea ), iar mama se pare ca tine mult mai mult la ea ( chiar daca cea care a alergat intotdeauna pentru parinti, indiferent de probleme, am fost eu ) .
Povestea e lunga, m-au jignit, rand pe rand, ambele ( chiar si face to face ),mi-au jignit copilul, m-au blestemat cand le-am pus inregistrarile ( da - am avut spiritul de initiativa, neortodox, sa le inregistrez cum vorbeau despre mine, in casa mea, cat lipseam eu - si m-am crucit cate mi-au auzit urechile ) .
Asta ca sa le demonstrez ca nu le acuz degeaba .
Cert este ca m-am suparat pentru toate si nu am mai trecut pe-acasa pe la mama, de vreo 2 luni .
Intre timp, surioara mea s-a mutat acolo si se tot intereseaza in stanga si-n dreapta cum sa faca sa nu-mi ramana aproape nimic din ce mi se cuvine .
Eu nu vreau sa fac succesiunea dupa tata, cat traieste mama, pentru ca nu vreau sa fiu bataia de joc a lor . Am inteles ca mama vrea sa-i dea surorii toata partea ei . Cativa vecini binevoitori, care stiu exact cat m-am implicat eu si cat ea, de-a lungul anilor, au incercat sa-mi atraga atentia asupra a ceea ce vor ele sa faca .

Mentionez ca sora mea m-a luat mai pe ocolite acum vreo doua luni, ca ne costa foarte mult succesiunea daca o facem dupa 2 ani de la deces .
Asa este ?
Eu i-am zis in fata ca nu vreau sa o facem, ca n-am incredere in ele .
Oricum, eu nu i-as fi facut niciodata surorii mele asa ceva .

Ce mi se poate intampla daca nu vreau sa merg la succesiune ?!
Ce ma sfatuiti sa fac, daca este musai sa ma duc ?
Nu vreau sa raman fraiera familiei !

Va multumesc !
Ultima modificare: Joi, 9 Mai 2013
bijoubijou1964, utilizator
Multumesc pentru raspuns !
Eu tocmai asta vreau sa evit . Ca dupa succesiune, sa-i dea mama toata partea ei surorii, si eu sa raman cu "poate nici o camera " asa cum s-a laudat ea printre vecini .
Totusi, nu sunt carpa de sters pe jos a nimanui, mai ales ca eu am cam alergat pentru acesti parinti si ca sora-mea are o groaza de datorii, nici nu lucreaza ( si nici n-o intereseaza ) si asteapta sa moara cei din jurul ei sa puna mana pe tot .
Stiti care-i motivatia mamei ?!
Aia are casa ( adica eu - apartament ) si tu stai la stat ( ANL ), asa ca vreau sa-ti dau tie tot .

Stai mai frate, ca eu am strans din dinti, ani si ani, sa-mi cumpar un apartament, pe cand ei isi traiau viata si nici nu se omorau prea tare cu gandul ca trebuie sa-si faca un cuib al lor .

Singurul "motiv " pentru care sora mea vrea sa deschidem succesiunea este ca "o sa ne coste foarte mult " dupa ce trec doi ani de la deces .

Dar oricum n-o costa pe ea, ca o sa-i spuna maicamii sa-i "imprumute " bani pentru succesiune si n-o sa-i mai restituie niciodata , ca "n-are de unde ", asa cum a facut absolut intotdeauna .
Deci ...asta e motivul .
Vreau sa aman succesiunea pana dupa decesul mamei, tocmai ca sa nu le fac jocul .
Cat costa in plus, la notariat, prefer sa platesc eu diferenta dar sa stiu ca se imparte mostenirea ( atat cat e ) cum este drept sa se imparta,
Nu dupa afinitatile unui parinte nerecunoscator .
Urat, foarte urat .
Pai, nu este bine cum ganditi. Mama poate incheia un contract de intretinere si uzfruct viager cu sora dvs. La decesul mamei, deschideti actiune si...ramaneti cu ..3/8 din masa succesorala a tatalui.
Ultima modificare: Duminică, 12 Mai 2013
Ciobanu Vasile, Mediator
Aveti dreptate !
La asta nu m-am gandit !
Contract de intretinere ...hmmm ! Mai degraba mama o intretine pe ea decat invers X-( !
Eu tot n-am inteles ?! 3/8 din ce i se cuvinea tatalui sau 3/8 din toata masa succesorala ?!
Puteti sa-mi spuneti explicit, va rog ?!
Multumesc !
Joha a scris:

Eu zic sa mergeti acum cat sora dvs va invita la dezbaterea succesiunii. Ati facut declaratie de acceptare expresa a succesiunii ?! Aceasta se face in termenul ce optiune succesorala care este de un an de zile pe Noul Cod Civil, adica pentru decesele care au avut loc de la data de 1 oct 2011 si de 6 luni pt decesele care au avut loc inainte de aceasta data. In caz ca nu ati facut o asemenea declaratie la notar puteti demonstra ca ati acceptat tacit mostenirea tatalui?! Adica ati facut acte si fapte de acceptare tacita?! Ati platit o datorie a succesiunii, un impozit de exemplu, ati dat spre inchiriere un imobil ce apartinea tatalui....
Daca nu puteti demonstra nici acest lucru, sora dvs si mama ar putea sa va conteste calitatea de mostenitor si sa fiti declarata straina de succesiune...
Deci mergeti si dezbateti succesiunea dupa Tata pe cale amiabila tocmai ca sa ju fiti considerata fraiera familiei cum spuneti si sa va treziti ca nu mai aveti niciun drept de mostenire dupa Tata.
Este adevarat ca pana in doua ani de zile nu se plateste impozit pe succesiune, acesta este de 1% calculat la valoarea masei succesorale.

Interventie moderator

@av Gabriel am incercat sa va atrag subtil atentia in alte topicuri asupra unor inofrmatii gresite, dezbaterea succesiunii este scutita de impozit pana in doi ani si nu pana in 6 luni.
Va rog frumos rezumati va la informatii exacte si pe care le stapaniti.
Multumesc pt intelegere

Am observat si eu ca exista o neconcordanta din nefericire in ce priveste aceste date de scutire de impozit. desi legea spune clar, aasa cum afirmati si dumnevoastra domnule moderator (absolut corect) ca scutirea de impozit se face pana la 2 (doi) ani pentru succesiune, sunt inca multi "profesionisti" care ajung sa afirme ca aceasta perioada este de 6 luni, si acest lucru nu este sanatos.

Va multumim pentur interventie.
Reamaneti cu 3/8 din masa succesorala ce va revine in urma succesiunii tatalui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire giovi_mik giovi_mik buna ziua.in legatura cu dezbaterea de mostenire:acum o luna si jumatate mi-a decedat tatal,nu am fct dezbaterea;la doua saptamani dupa decesul tatalui,a ... (vezi toată discuția)
Succesiune VioricaC VioricaC Buna seara, Suntem 2 mostenitori si nici nu are copii. Sora mea este casatorita . iar sotul are 2 copii din prima casatorie. Si eu sunt casatorita Ambii ... (vezi toată discuția)
Ce sanse am? tcampianu tcampianu Stimate Doamne, Stimati Domni, In anul 1988 m- am casatorit, iar mama mea ne- a cumparat un apartament de 3 camere, am semnat atunci un act de donatie, cu ... (vezi toată discuția)