avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 839 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se cheltuiesc banii intr-o asociatie de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se cheltuiesc banii intr-o asociatie de proprietari?

Buna ziua,
Sunt presedintele unei asociatii de proprietari.Asociatia detine momentan o suma frumusica (cont bancar) rezultata dintr-un spatiu care a fost inchiriat.Pentru a cheltui in mod legal banii asocatiei as vrea sa stiu: 1.este suficienta aprobarea comitetului executiv? 2. este necesara convocarea adunarii generale? Daca da, toti locatarii trebuie sa fie de acord cu modul in care se cheltuiesc banii? (unul vrea termopane pe casa scarii,altul banci in fata blocului......etc etc)
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 05:52, 10 Mai 2013
De regula sumele rezultate in urma inchirierii partilor comune se utilizeaza pentru reparatii
Adunarea generala poate supune discutiei modul de utilizare chirii percepute
”poate” supune sau este OBLIGATORIE discutia in adunarea generala???
Asta era intrebarea :)
Clar, banii vor fii folositi conform legii , numai in scopul intretinerii/amenajarii spatiului locativ
HG nr 1588/2007 Art. 24


(6) Veniturile obtinute de asociatia de proprietari din activitati economice sau din alte activitati desfasurate se constituie ca fond special si se vor utiliza in exclusivitate pentru imbunatatirea confortului si eficientei condominiului, pentru intretinerea si repararea proprietatii comune, potrivit art. 45 alin. (3) din Legea nr. 230/2007. In aceste venituri se cuprind si cele obtinute din inchirierea unor spatii aflate in proprietate comuna indiviza, a spatiilor pentru instalarea de reclame si pentru serviciul de televiziune prin cablu, firme luminoase, precum si alte venituri obtinute din orice sursa, in conditiile legii. Aceste venituri se constituie ca surse proprii ale asociatiei de proprietari, nu se platesc proprietarilor, nu pot fi folosite la constituirea sau la completarea fondului de rulment si nu pot fi folosite la plata facturilor emise de furnizorii de servicii publice de utilitati. Acest fond va fi depus in contul asociatiei de proprietari si nu va putea fi folosit decat cu acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari, in conformitate cu bugetul de venituri si cheltuieli.
In mod normal anual se face AG de dare de seama si aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli, uneori insotite si de alegeri atunci cand expira mandatele presedintelui asociatiei,comitetului si comisiei de cenzori.

Asadar, modul cum urmeaza sa cheltuiti acesti bani este hotarat de majoritatea celor care participa la AG reconvocata, daca la prima AG nu s-a intrunit cvorumul de 50% + 1.
Ceea ce hotaraste aceasta majoritate se cheama ca a fost hotarat in AG si deci se pune in aplicare de catre comitetul executiv, respectiv de presedintele asociatiei.

Dv., ca presedinte trebuie, in AG, sa vegheati ca propunerile sa fie realiste, sa satisfaca interesele cat mai multor proprietari, sa fie menite in general pentru intretinerea, reparatia si modernizarea cladirii si respinse fantezii de genul banci in fata blocului, care, fie vorba intre noi, este spatiul in proprietatea primariei. Ar trebui sa cereti aprobarea primariei ca sa montati banci pe domeniul public. Plus ca asta inseamna deranj pentru cei care ar vrea sa aiba liniste in fata ferestrelor...
E nevoie de un bun simt gospodaresc ca acesti bani sa se foloseasca in mod echilibrat si in interes general, nu numai al unora...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum sa procedam? kuriaky kuriaky La adunarea generala reconvocata a membrilor asociatiei de locatari, am dorit demiterea actualului presedinte al asociatiei. Acesta nu vrea sa demisioneze ... (vezi toată discuția)
Adunare generala extraordinara asociatie de proprietari zo1960 zo1960 Am o problema legata de asociația de locatari. La o adunarea generala excepționala care este prezenta necesara pentru luarea hotărârilor? In ... (vezi toată discuția)
Revocare presedinte asociatie de proprietari annabela annabela Pt. revocarea din functie a presedintelui asociatiei de proprietari si a casierilor sunt valabile si tabelele nominale cu semnaturilor locatarilor-proprietari ... (vezi toată discuția)