avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 202 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Probleme in familie, ajutor....
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Probleme in familie, ajutor....

Buna seara,

am 18 ani impliniti, elev, inca 1 an de scoala
parinte abuziv, mare amator de bautura, cateodata si batai...
ce drepturi am eu? de plecat stiu ca pot pleca, dar vorbind economic, nu-mi permit, ... ce pot sa fac? primaria imi va acorda un loc daca am un parinte de genul? doar nu ma lasa sa traiesc cu un betiv ordinar, care nu face nimic toata ziua, cateodata si bataie, de multe ori ma gandesc chiar si la ce-i mai rau din partea mea daca tot asa continua. Calm sunt, dar fiecare om are o limita...

Deci, ce pot eu sa fac? sa stau sa accept inca 1 an comportamentul acesta de animal, sperand in fiecare zi la ceva mai bine, si poate chiar acea zi va veni si ma va surprinde cu un cutit in mana si ganduri necurate...

Chiar nu stiu ce sa fac.... care este suportul meu in aceasta lumea, plina de atatea institutii? sau daca ai facut 18 ani, gata nu mai esti in interesul nimanui ?....

foarte grea viata asta....
Buna seara,
Bineinteles ca ai drepturi! Daca parintele tau te abuzeaza, poti sa il reclami la politie pentru violenta, dar asta nu inseamna ca ,,primaria iti va acorda vreun loc,, undeva, ci vei face probabil sa inceteze abuzurile din partea parintelui. Avand in vedere ca ai implinit 18 ani, poti sa te angajezi(inca de la 16 ani poti munci conform legii) poti sa incepi sa iti castigi singur existenta, sa nu mai depinzi de parinti.
Mama ai sau bunici ?
Poti face plangere la politie si daca e cazul de violenta, poti obtine un ordin de restrictie si protectie insa ar fi pe termen scurt si nu-ti va imbunatati relatia cu tatal, ar trebui sa va separati.
Daca decizi sa te muti la bunici sau in alta parte, poti apela la instanta sa ceri ca tatal sa-ti achite pensie cat te afli la scoala si nu te poti intretine singur.
Poti apela la Autoritatea nationala pt protectia familiei si drepturilor copiilor, se afla in subordinea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, poti sa mergi si la DGASPC sa ceri un sfat, poate te indruma undeva.
[ link extern ]

Dupa ce te vei angaja, poti cauta ceva cu chirie mai mica.

.
Protectia Copilului nu se mai implica dupa implinirea varstei de 18 ani a persoanei abuzate, fiindca aceasta este deja adult. Calea oficiala incepe la politia de proximitate. Dar o solutie pe termen mediu ar fi, intr-adevar, gasirea unui alt domiciliu, la o ruda sau, poate, la caminul liceului.
Atentie cu cutitul, ca dup-aia primiti cazare gratuita (si obligatorie), pe banii statului.
Exista asociatii care va pot oferi sprijinul material si moral, avand in vedere ca au experienta in ajutorarea persoanelor maltratate domestic. Puteti contacta telefonic o astfel de asociatie si puteti solicita consiliere in problema pe care o aveti.

Alte discuții în legătură

Vreau sa plec de acasa ,urgent!!! maria0978 maria0978 Buna ziua!Ma numesc Maria,am 15 ani si curand implinesc 16.Doresc sa stiu daca la 16 ani pot pleca de acasa legal.Sunt crescuta de bunici si eu si fratele ... (vezi toată discuția)
Agresiune fizică și psihică Anonima123 Anonima123 Bună ziua ,am și eu nevoie de ajutorul vostru Iubitul meu ,în vârstă de 17 ani este bătut de tatăl lui ( menționez că tatăl lui consuma alcool ) ... (vezi toată discuția)
Am 16 ani și vreau sa merg la bunici M-popescu M-popescu Buna ziua,am 16 ani împliniți in luna mai,și as dori sa stiu dacă se poate sa merg cât e vacanța de vara la bunicii mei,dacă părinții nu ma lasa. Ma ... (vezi toată discuția)