avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1026 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere individuala preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere individuala preaviz

Am fost înștiințat in scris pe data de 12.02.2009 (data postei - deoarece activez într-un birou local) despre decizia de a mi se desface contractul individual de munca conform art 65/1 Codul Muncii. Data din decizie era 02.02.2009 iar durata preavizului era de 15 zile lucrătoare. Am trimis înapoi conducerii acea decizie în care am menționat faptul ca am luat la cunostința pe data de 12.02 (data postei), ca preavizul pornește de pe data de la care am luat la cunostința si ca acesta durează 20 de zile lucrătoare (am precizat si baza legala a observațiilor mele). Mi s-a comunicat telefonic ca urmează a fi emisa o alta decizie prin care se va marii durata preavizului la 20 de zile.
Am continuat sa ma prezint la munca și după data la care a expirat preavizul de 15 zile (în săptămâna care corespunde celor 5 zile în plus din CCMNN). Într-una din aceste zile an avut o discuție telefonica întâmplatoare (a răspuns la telefonul secretarei in absenta acesteia) cu aceiași persoana de la RU care-mi comunicase sa aștept decizia prin care mi se va marii preavizul la 20 zile lucrătoare. Mi-a zis ca nu are rost sa-mi mai facă legătura cu persoana ceruta de mine la telefon deoarece ei "s-au răzgândit" și mi-au închis contractul cu data de 24.02 (convorbirea având loc pe data de 26.02). :">
Mâine vreau sa trimit societății o cerere prin care sa solicit banii pe concediul neefectuat in 2009, salariul compensatoriu si actele necesare pentru șomaj.

1. Care sunt actele pe care angajatorul trebuie sa mi le dea pentru a primii indemnizația de șomaj (cum sa formulez cererea cat mai clar)? Care este baza legala din care sa rezulte ca angajatorul este obligat sa-mi trimita aceste acte?

Pentru ce am patit doresc sa acționez in instanta angajatorul (doar 15 zile lucratoare preaviz si pentru ca nu au luat in calcul faptul ca trebuiau sa inceapa calculul preavizului de la data comunicarii in scris).

2. 30 de zile pentru actiunea in judecata se socotesc de la data instiintarii? Care sunt demersurile necesare actionarii in justitie? Se actioneaza la tribunalul unde locuiesc eu (si unde isi are adresa biroul) sau la instanta de care apartine sediul principal al societatii?

3. Pot depune in paralel o plangere la ITM? La ITM-ul unde locuiesc eu (si unde se afla si biroul) sau unde isi are sediul angajatorul?

Patronul, din considerente "de legalitate" si-a impartit domeniile de activitate pe doua societati distincte. Eu activez in cea dea doua firma. Pentru activitatile primei firme a trimis la un moment dat un calculator portabil in folosinta. Acum vreo trei luni a fost pierdut/furat iar patronatul a hotarat neanuntarea organelor competente (pentru a nu platii niste amenzi deoarece erau cu lipsuri in materie de asigurarea securitatii). Au vrut sa-l impute. Le-am trimis o instiintare prin care le-am cerut sa-si motiveze mai intai hotarerea de imputare. Au renuntat sa-l mai impute. Deoarece acum mi-am cerut drepturile au hotarat sa pedepseasca intregul biroul si au intocmit hotararile prin care ne-au fost retinuta din salariu contravaloarea pagubei (sau poate era doar un motiv sa mai suga niste bani, acum pe timp de criza) . Hotararea trebuia semnata de luare la cunostinta doar de catre director :"> (cred ca a si semnat-o, nu stiu, nu ma intereseaza). La bancomat am vazut ca banii au si fost opriti din salariu. Macar pentru faptul ca acel calculator era in evidentele primei societati iar eu activez in cea de-a doua societate, consider ca nu au nici un drept sa actioneze in acest fel.

4. Care e baza legala prin care pot contesta aceasta retinere?
Ultima modificare: Luni, 2 Martie 2009
Qimer, utilizator
Cel mai recent răspuns: Qimer , utilizator 09:15, 5 Martie 2009
1. Decizia de desfacere a CIM , cartea de munca ,Adeverinta prevazuta la art. 18 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 174/2002, cu modificarile si completarile ulterioare;(restul de acte copii xerox c.i. , adeverinta medicala, acte de studii etc ,le aveti dvs.)
2.30 de zile de la data comunicarii ( data luarii la cunostinta sau data postei)
3. ART. 164 Codul muncii
(1) Nici o retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de Lege.
(2) Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
1. Angajatorul trebuie sa va elibereze adeverinta din care sa rezulte veniturile realizate in perioada lucrata si care se tine cont la somaj, din care sa rezulte ca ati muncit minim 12 luni din ultimele 24 de luni si ce venituri ati realizat;
2. Termenul de contestare a deciziei de concediere este de 30 de zile de la comunicare. Fiind vorba despre drepturi salariale, competent sa judece litigiul este tribunalul de la domiciliul reclamantului.
3.Puteti sa depuneti si plangere la ITM, dar nu este obligatoriu.
instanta de judecata va obliga angajatorul sa va plateasca drepturile salariale, inclusiv plata concediului de odihna neefectuat si salariul compensator;
4. Patronul nu are nici un drept sa faca retineri salariale. orice retinere salariala se face in baza unei hotarari definitive si irevocabile. Contestati odata cu decizia si retinerea salariala.
Succes.
Multumesc pentru raspunsuri!

Dar:

2. Care sunt demersurile necesare actionarii in justitie? Se actioneaza la tribunalul unde locuiesc eu (si unde isi are adresa biroul unde lucrez) sau la instanta de care apartine sediul principal al societatii?


3. De la ITM cred ca se mai primeste si o amenda. Plangerea se depune la ITM-ul unde locuiesc eu (si unde se afla si biroul unde lucrez) sau unde isi are sediul angajatorul?
1. Actionarea in judecata se face la Tribunalul din judetul in care reclamantul are domiciliul sau resedinta. Ar fi bine sa consultai si un avocat pe dreptul muncii.
2. Sesizarea se depune la ITM din judetul unde firma este luata in avidenta de acest inspectorat (unde are sediul firma).
Multumesc

5. Mai exista vreo prevedere legala prin care angajatorul trebuie sa-mi plateasca pana la data inchiderii contractului de munca salariul pe luna in curs, concediul neefectuat si salariul compensatoriu? Sau trebuie sa astept data normala in care se efectueaza platile?

Alte discuții în legătură

Despre concediere alina240 alina240 Va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi daca se poate. Cumnatul meu a lucrat pana de curand la o firma de constructii si din cauza ca i-a intarziat salariul i-a ... (vezi toată discuția)
Decizie de concediere individualavconform art.65 codul muncii antoheionel antoheionel Buna ziua! Am primit prin posta decizia de concediere in baza art.65 din codul muncii, azi 05.02.2009.Preavizul imi expira pe data de 6 februarie ... (vezi toată discuția)
Chemare in judecata Qimer Qimer Revin aici cu o intrebare. Vreau sa atac in intanta faptul ca nu a fost respectat termenul de 20 de zile lucratoare de preaviz conform CCMNN, acordandumi-se ... (vezi toată discuția)