avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 941 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale DESPRE CONCEDIERE
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

DESPRE CONCEDIERE

Va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi daca se poate.
Cumnatul meu a lucrat pana de curand la o firma de constructii si din cauza ca i-a intarziat salariul i-a spus patronului ca o sa-si caute de lucru in alta parte. A doua zi patronul i-a spus ca "ii multumeste pentru activitate". El a ramas la serviciu in ziua respectiva, a mers si iun urmatoarea zi dar patronul i-a spus ca degeaba merge in continuare la serviciu ca el nu il plateste. Atunci a plecat acasa.
Imtrebarea mea este: nu ar fi trebuit sa ii dea un preaviz? acel preaviz trebuie sa fie in scris? sau faptul ca i-a spus ca ii multumeste pentru activitate se considera preaviz? aceasta perioada de preaviz ar trebui sa fie platita? ar avea dreptul si pentru ceva bani de concediu?
Cel mai recent răspuns: Profesional New Consult , Consilier juridic 15:17, 25 Mai 2008
Desigur ca trebuia sa primeasca preaviz, care este de 20 de zile lucratoare conform Codului Muncii, deasemenea la incetarea contractului de munca trebuie sa ii plateasca perioada de concediu de odihna neefectuata. Amenintarea verbala ca nu mai lucrezi aici nu este valabila decat la nivel psihologic, legal trebuia sa ii dea o instiintare cum ca postul acestuia va fi restructurat, urmand procedura concedierii individuale.
Orice desfacere a c.i.m trebuie sa fei materializata printr-o decizie a anagjatorului, in acest sens.
In cazul concedierii, termenul de preaviz este de 20 de zile lucratoare potrivit art.74 alin.2 din CCMN pe anii 2007-2010 si nu Codului muncii.
Pe perioada preavizului , c.i.m. isi produce toate efectele. În perioada preavizului, salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator.
De asemenea, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este posibila numai in cazul incetarii c.i.m.

Pentru a-si rezolva situatia, fratele dvs trebuie sa se adreseze Inspectoratului Teritorial de Munca in a carei raza teritoriala isi are sediul fostul lui angajator.
Multumesc pentru raspunsuri.
Asa cum am spus si mai sus nu a primit nimic scris in privinta preavizului sau a concedierii. Doar i-a spus de cateva ori sa nu mai vina la serviciu ca nu il mai plateste. Acest lucru l-au auzit si colegii lui. Acum, de 3 zile nu a mai mers la serviciu. Ar trebui sa se adreseze Inspectoratului Teritorial de Munca acum sau dupa cateva zile? Si ce sa reclame ?Fapul ca a fost concediat fara preaviz? Sau nici nu stie daca oficial l-au concediat fiindca nu a primit sau semnat nici un document. Poate in acte figureaza ca angajat in continuare.
Da, poate sa faca sesizare la Inspectoratul Teritorial de Munca.
In sesizare poate sa declare toate neregularitatile savarsite de angajator fata de el , si anume : neplata drepturilor salariale, concedierea fara existenta unei decizii de desfacere a c.i.m., neplata concediului de odihna neeefectuat care este posibila numai in cazul in care c.i.m. a incetat etc.
Pe langa sesizarea la ITM se poate introduce si actiune in instanta care va pronunta o hotarare ce va constitui titlu executoriu pentru creanta datorata de angajator. ITM poate stabili doar o sanctiune contraventionala pentru angajator nu il poate constrange sa va plateasca banii datorati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu odihna cata272 cata272 Ce pot sa fac daca sunt in conflict cu patronul si nu vrea sa-mi acorde concediul de odihna pe motiv ca nu are destul personal, pot sa intru in concediu fara ... (vezi toată discuția)
Drepturi compensatorii in cazul desfacerii contractului de munca cu art 65 din legea muncii ilie cristina ilie cristina buna ziua!am si eu o problema..sotul meu lucreaza la o societate care are 9 angajati dintre care unul este si el...pe data de 16.06.2010 a primit o instiintare ... (vezi toată discuția)
Desfiintare post petronela78_m petronela78_m Buna seara, Inainte cu 3 saptamani, am fost anuntata verbal ca postul meu se va desfiinta, iar un alt post nu au care sa-mi-l ofere si in plus nu se mai fac ... (vezi toată discuția)