buna ziua,
recent a aparut o lege inc e priveste cresterea copilului ce mentioneaza ca ambii parinti trebuie sa participe activ si cat de cat proportional la cresterea acestuia.
In acest sens s-a dat o directiva europeana prin care tala este obligat ?! ca in decursul celor 2 ani sa-si ia concediu 2 luni.
Cazul de fata este in felul urmator:
- mama nu beneficiaza de concediu postnatal
- tatal a aplicat pentru acei 500 ron bonificiatie care se dau daca se parintele se intoarce inaintea celor 2 ani in campul muncii.
Intrebarea mea este: tatal poate beneficia/este obligat (am inteles ca daca nu s-ar lua s-ar pierde acea bonificatie lunara) in continuare de acele 2 luni? si daca da, cum/cand trebuiesc ele luate? se pot lua fractionar (sa zicem ca in primul an asi vrea doar 10 zile, si asi renunta la restul de 20 din luna)?
multumesc,
buna ziua din nou,
1. Poate tatal renunta la acel stimulent de insertie dupa 11 luni de la nasterea copilului si intra in concediu paternal pana la varsta de 2 ani, si fiind astfel renumerat cu acel 85% din salariu lunar?
2. In aceste conditii, se va suspenda contractul de munca pe intreaga perioada? Daca da, societatea angajatoarea va mai plati la stat in contul angajatului "suspendat" impozite si taxe pe aceasta perioada?
3. Tot in aceeasi perioada, pana la indeplinirea celor 2 ani, tatal poate aplica ca PFA, contract de colaborare cu alte societati, pastrandu-si drepturile de concediu paternal si renumerat cu cei 85%?
Multumesc,
daca eu nasc pe 10.11, iar tatal angajat/administrator la propria societate si-a suspendat contractul de munca cu data de 10.10 ( nu mai realizeaza venituri 12 luni consecutiv pana la nasterea copilului), pot sta in crestere copil si beneficiez de indemnizatie crestere copil pana la implinirea varstei de 1 an?
Daca tatal copilului nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) atunci mama va beneficia de tot acest concediu, fara a se mai reduce o luna din acesta.