avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu cresterea copilului - lege noua pentru tata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu cresterea copilului - lege noua pentru tata

buna ziua,
recent a aparut o lege inc e priveste cresterea copilului ce mentioneaza ca ambii parinti trebuie sa participe activ si cat de cat proportional la cresterea acestuia.

In acest sens s-a dat o directiva europeana prin care tala este obligat ?! ca in decursul celor 2 ani sa-si ia concediu 2 luni.

Cazul de fata este in felul urmator:
- mama nu beneficiaza de concediu postnatal
- tatal a aplicat pentru acei 500 ron bonificiatie care se dau daca se parintele se intoarce inaintea celor 2 ani in campul muncii.

Intrebarea mea este: tatal poate beneficia/este obligat (am inteles ca daca nu s-ar lua s-ar pierde acea bonificatie lunara) in continuare de acele 2 luni? si daca da, cum/cand trebuiesc ele luate? se pot lua fractionar (sa zicem ca in primul an asi vrea doar 10 zile, si asi renunta la restul de 20 din luna)?
multumesc,

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:52, 20 Mai 2014
1. Termenul de acordare a CCC se refera la varsta copilului, indiferent data la care dvs. ati solicitat intrarea in CCC.

2. - In cazul dvs. CCC se acorda pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.
- Daca mama copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci (fie ca ea intra sau nu in CCC cel putin o luna) se va reduce CCC al dvs. cu o luna de zile, adica pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 1 an si 11 luni.
Buna ziua!
Am rugamintea, daca se poate, sa ma lamuriti cum trebuie sa procedez pentru a beneficia de stimulentul de insertie.
Sunt tatal unui copil care implineste 1 an pe 1 iulie 2014.
Deoarece veniturile obtinute erau mai mari decat ale sotie am hotarat sa intru eu in crestere copil. Pentru a beneficia de indemnizatie a trebuit sa-mi suspend contractul de munca si PFA-ul cu norma de venit ce-l aveam deschis.
Cum trebuie sa procedez acum pentru a imi relua activitatea si a beneficia de stimulentul de insertie. PFA-ul il aveam deschis in alta localitate decat cea de domiciliu, ulterior a fost transferat (hotararea celor de la finante) cu plata darilor la domiciul din buletin.
Unde si cui trebuie sa ma adresez pentru a-mi relua activitatea, exceptand locul de munca unde situatia e clara (fac o cerere)?
Multumesc anticipat.

1. Pentru a beneficia de stimulentul de insertie trebuie sa reluati activitatea inainte de a mimplini copilul 11 luni (o luna cel putin este rezervata pentru mama).

2. - Nu este neaparat nevoie sa reluati activitatea in acelasi timp si la angajatorul unde aveti contract individual de munca (CIM) si la PFA.
- Reluati activitatea unde aveti CIM si poi va rezolvati si problema cu reluarea activitatii de PFA.
Multumesc mult.
tudorvaleriu a scris:

1. Pentru a beneficia de stimulentul de insertie trebuie sa reluati activitatea inainte de a mimplini copilul 11 luni (o luna cel putin este rezervata pentru mama).

2. - Nu este neaparat nevoie sa reluati activitatea in acelasi timp si la angajatorul unde aveti contract individual de munca (CIM) si la PFA.
- Reluati activitatea unde aveti CIM si poi va rezolvati si problema cu reluarea activitatii de PFA.

Buna ziua.
Sunt in crestere copil pana la un an si copilul s-a nascut pe 02.10.2013. De la 01.01.2013 si pana in prezent tatal nu a realizat venituri. Cum procedez in cazul meu? Ma intorc dupa 11 luni la serviciu?

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere al copilului si stimulentul de insertie in munca Zara_Sabrina Zara_Sabrina Buna ziua. Sunt insarcinata in 32 saptamani, cu data probabila a nasterii pe 21 martie. Voi intra in prenatal din 9 februarie si voi opta pentru concediu de ... (vezi toată discuția)
Ccc obligatoriu pentru tata o luna ramiha ramiha Buna ziua, am si eu nevoie de un raspuns din partea dvs. Dupa nastere vreau sa intru in CCC pentru an. Am inteles ca pentru copiii nascuti dupa 1 martie ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil pentru tata ramqby ramqby Buna ziua! As dori sa stiu daca tatal isi poate luna acea luna de concediul pentru copil in prima luna a nasterii copilui,timp in care mama este in concediu ... (vezi toată discuția)