avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 298 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas si salariu
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas si salariu

situatie:
un tanar de 21 ani beneficiaza de pensie de urmas dupa tata de la vasta de 14 ani; acesta a inceput sa lucreze, cu cim, de la 16 ani (mai intai part-time, ulterior full). pensia a continuat sa ii vina acasa. in prezent, la cei 21 ani, este instiintat de casa de pensii ca a acumulat datorii de 9000 lei. nici tanarul nici mama acestuia nu au stiut ca nu se pot cumula pensia cu salariul.
exista vreo "situatie de iesire" sau ii va veni poprire pe salariu pana cand va fi achitata suma?

va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:59, 10 Mai 2013
1. Pana la 31.12.2010 pensia de urmas puitea fi cumulata cu salariul daca acesta din urma nu depasea 1/4 din salariul mediu brut prognozat pe economie.

2. Incepand cu data de 01.01.2011 pensia de urmas poate fi cumulata cu orice fel de venit, indiferent de marimea acestuia..

3. - Faptul ca nu ati stiut nu este o scuza.
- Daca va uitati pe decizia de pensie de urmas (emisa inainte de 01.01.2011) scrie, undeva, la sfarsitul deciziei, ca nu se cumuleaza pensia de urmas cu un venit mai mare de 1/4 din salariul mediu brut prognozat pe economie si ca trebuie sa anuntati Casa de Pensii daca se intampla asa ceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas Cineva2424 Cineva2424 Problema mea este urmatoarea: Am luat pensie de urmas pana in 2011 cand am terminat masterul. In septembrie 2009 m-am angajat, fara insa sa stiu ca trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Optiunea intre salariu si pensie noneyro noneyro Legea 329/2009 reglementeaza posibilitatea unui pensionar de a cumula pensia cu venitul din salarii cu conditia ca in termen de 15 zile de la data survenirii ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas alinaancutza alinaancutza Sunt orfana de tata de la vârsta de 1 an, în prezent am 24, în urma decesului tatălui meu am beneficiat de o pensie de urmaș până anul trecut când ... (vezi toată discuția)