avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 370 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

Problema mea este urmatoarea: Am luat pensie de urmas pana in 2011 cand am terminat masterul. In septembrie 2009 m-am angajat, fara insa sa stiu ca trebuie sa anunt Casa de Pensii pentru a-mi sista pensia de urmas.
Am lucrat 4 luni, full time, urmand ca din octombrie 2010 sa mi se retina cate 50 Ron din pensie pentru a restitui suma respectiva. Nu stiu cum s-a calculat insa anul acesta, in februarie 2012 m-am vazut chemata la Casa de Pensii pentru a mai restitui inca 600 Ron.

Inrebarea mea este urmatoarea. Tinand cont ca In Decembrie 2010 m-am angajat din nou, part time, salariu 900 Ron, este posibil sa vina dupa 3 ani instiintare acasa ca trebuie sa restitui suma aferenta celor 11 luni? ( Decembrie 2010 - Octombrie 2011?

Daca mai aveam de restituit sume catre Casa de Pensii nu era normal sa ma anunte atunci cand am resituit suma pentru perioada Septembrie- Decembrie 2009? Este posibil sa primesc o instiintare in prima parte din 2013?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:07, 16 Octombrie 2012
1. Incepand cu 01.01.2011, de cand se aplica noua Lege a pensiilor (nr.263/2010) se poate cumula pensia de urmas cu orice alt venit salarial, indiferent de cuantumul acestuia).

2. Pentru perioadele anterioare datei de 01.01.2011 este posibil sa primiti scrisoare de restituire a pensiei de urmas daca ati avut venituri din salarii mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie din acea perioada.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas bodo4u bodo4u problema este urmatoarea...prietena mea primea pensie de urmas pana s-a angajat ca profesoara din septembrie 2009...in februarie 2010 a primit de la casa de ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas - debit JURA MARIANA JURA MARIANA Buna ziua, in urma cu 11ani tatal meu a decedat iar eu am beneficiat de pensie de urmas. In luna octombrie 2009 m-am angajat si am obtinut si alte venituri, ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas si salariu silvia99 silvia99 situatie: un tanar de 21 ani beneficiaza de pensie de urmas dupa tata de la vasta de 14 ani; acesta a inceput sa lucreze, cu cim, de la 16 ani (mai intai ... (vezi toată discuția)