Sunt orfana de tata de la vârsta de 1 an, în prezent am 24, în urma decesului tatălui meu am beneficiat de o pensie de urmaș până anul trecut când mi-am absolvit studiile..în urmă cu o săptămână am primit o somație cu titlu executoriu în care ne anunță ca trebuie restituită o anumită sumă în termen de 15 zile de la primirea respectivei somații, în caz contrar trecându-se la sechestru sau poprire ...deoarece s-au luat la verificat aleatoriu câteva dosare și s-a constatat că din 2007 am luat o pensie mai mare decât mi se cuvenea...”în perioada 01.11.2007-01.08.2010 a cumulat drepturi de pensii cu drepturi salariale care depășeau o pătrime din salariul brut pe economie”..ce am înțeles eu este că pensia mea de urmaș trebuia sa se calculeze și în funcție de drepturile salariale ale mamei mele, pe a cărei nume era și respectiva pensie. Întrebarea mea este .ce se poate face în privința asta? ce putem noi să facem? ce pot ei să facă? la ce repercursiuni se poate ajunge? în consecința în care noi nu am greșit cu nimic...nu noi am cerut respectiva sumă...nu noi am greșit la calcularea ei...nu a depins de noi cu nimic...greșeala vine,clar, din partea Casei de Pensii...vă rog din suflet sa îmi dați un sfat despre cum ar trebui să procedăm..sau ce ar trebui să facem.....Vă mulțumesc anticipat!
1. Din ce spuneti dvs. inteleg ca nu este vorba de un calcul gresit al pensiei de urmas ci de faptul ca in perioada 2007-2010 ati cumulat pensia cu venituri din salarii, venituri care depaseau o patrime din salariul brut prognozat pe economie din perioada respectiva.
2. Restrictia de mai sus era prevazuta in legislatia privind pensiile aplicabila pana la 01.01.2011 cand Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice nu a mai prevazut aceasta restrictie.
3. Acum putetin sa cumulati pensia de urmas cu orice alt venit profesional indiferent de marimea acestuia (asta numai pana la 26 de ani si numai daca urmati o forma de invatamant).
4. - Nu stiu daca puteti sa rezolvati problema in favoarea dvs. deoarece suntem toti obligati sa cunoastem legile.
- Daca va uitati pe decizia de pensie de urmas, undeva, pe la subsolul paginii, scrie ca nu puteti cumula pensia cu venituri din salarii decat daca acesta este de cel mult o patrime din salariu brut pe economie.
Pensie de urmas
D@nutzu
Buna seara,
Am si eu o nelamurire cu privire la pensia de urmas, am inteles ca pensia de urmas se sisteaza in momentul in care incepi sa lucrezi cu carte de ... (vezi toată discuția)