Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat referitor la urmatoarea problema:
sunt divortat de curand si am impreuna cu fosta sotie un credit in franci elvetieni la [editat] (acoperire cheltuieli personale curente) cu ipoteca pe un imobil;
De doua luni eu platesc jumatate din rata iar fosta sotie nu mai plateste cu toate ca are posibilitati;
Am discutat cu directorul bancii si acesta mia spus ca daca in 60 zile nu acopar ratele restante ma executa cu imobilul ipotecat cat si cu toate bunurile si imobilele pe care le detinem impreuna;
Mentionez ca avem si alt imobil decat cel ipotecat dar nu am facut partajul inca eu ramanand in acesta;
Imprumutati suntem amandoi si eu cu buna credinta platesc jumatate;
Doresc sa stiu daca ma poate executa cu ambele imobile chiar daca unul nu este ipotecat, nu este intabulat are autorizatie de construire dar a fost construit fara respectarea amplasamentului pe terenul proprietate a tatalui meu, si as dori sa ma sfatuiti ce sa fac in aceasta situatie.
Va multumesc anticipat
Buna ziua,
Va sfatuiesc sa discutati cu fosta sotie si sa ajungeti la un modus vivendii.
In situatia in care nu este posibil, va trebui sa avhitati toate datoriile ca sa nu fiti executat. Se executa bunul cu care ati girat.
Va sfatuiesc sa deschideti partajul, daca nu va intelegeti cu sotia, si sa solicitati partajarea atat a activului cat si a pasivului chemand si banca in instanta pentru a fi parte privind modul de achitare a datoriilor asa cum le va stabili instanta.
Mult noroc.
Un bun imobil este ipotecat, nu gajat/girat sau alte diverse denumiri date de distinsi cunoscatori de drept.
Indiferent daca chemati banca ca si parte in proces, daca aceasta nu e de acord cu partajarea pasivului, va poate urmari silit pentru intreaga creanta.
Daca bunul neipotecat este inscris in cartea Funciara, poate fi executat silit, pentru restul de credit/dobanzi/cheltuieli de executare ramase neacoperite dupa vanzarea silita a imobilului ipotecat.
Cea mai ieftina solutie ar fi sa vindeti imobilul ipotecat de buna voie, cu acordul bancii si sa obtineti un pret suficient pentru achitarea creditului.