avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Fidejusiune vs. Ipoteca | URGENT
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Fidejusiune vs. Ipoteca | URGENT

Buna ziua,

Va rog sa imi oferiti un sfat cu privire la urmatoarea situatie:

Sunt administrator la un SRL aflat in insolventa. In urma cu 3 ani, am contractat o linie de credit pentru care am girat cu apartamentul asociatului meu, eu avand calitatea de fidejuisor in acest contract.
Din 2010 lucrurile au inceput sa mearga prost si am fost nevoiti sa intram in insolventa la jumatatea anului.
Banca a executat ipoteca, respectiv apartamentul asociatului meu, in sensul ca l-au scos la licitatie de vreo 6 luni, insa fara succes.

Problema mea consta in faptul ca am un credit ipotecar, pe persoana fizica la o alta banca, fata de care mi-am respectat obligatiile de fiecare data.
Acum m-au anuntat ca sunt obligati de executorul celeilate banci sa declare scadenta anticipata a creditului, pentru ca cealalta banca sa imi poata scoate casa la licitatie.

Intrebarea mea este: un contract de fidejisiune prevaleaza in fata unui contract de ipoteca? Poate declara banca scadenta anticipata a creditului, chiar daca am toate ratele platite la zi?
Exista vreo solutie pentru a-mi continua creditul si a nu pierde locuinta?

Astept cu interes sfatul dvs!
Cel mai recent răspuns: ContSters210360 , utilizator 15:23, 9 Iunie 2011
Orice creditor, va poate executa silit orice bun al dumneavoastra, indiferent daca el este ipotecat sau gajat in favoarea unui alt creditor.
Prin urmare, banca unde sunteti fidejusor va poate executa silit oricand imobilul ipotecat in favoarea unei alte banci. Banca a carei creanta este garantata cu ipoteca are doar un drept de preferinta la distribuirea pretului ce va fi obtinut in urma vanzarii silite.
Va multumesc pentru raspuns!

Asta chiar daca nu sunt unicul proprietar al imobilului? La contractul de ipoteca exista si un coplatitor.
Daca nu sunteti unicul proprietar al imobilului, vor trebui sa ceara partajul, in cadrul contestatiei la executare. In mod cert nsa, mai devreme sau mai tarziu va vor executa silit partea dvs din apartament. Daca inca nu au inscris somatia in Cartea Funciara aveti posibilitatea sa vindeti imobilul, cu acordul bancii titulare a ipotecii, ca sa evitati executarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Promisiune imobil ce urmeaza a fi executat mirel1972 mirel1972 Am un imobil cu ipoteca rang I banca ( credit in derulare ) si ipoteca rang II promisiune vanzare imobil terta persoana ( avans incasat si diferenta ce urmeaza ... (vezi toată discuția)
Executare fidejusor TudorHR TudorHR Buna ziua, Am contractat un credit pe firma (SRL) si am girat cu un bun care este in patrimoniul personal (pe persoana fizica), la acest credit am semnat si ... (vezi toată discuția)
Executare silita Nicolae Suta Nicolae Suta Va rog sa-mi spuna cineva daca printr-un BO avalizat eliberat pentru credit pe firma poate sa-mi execute silit apartamentul care are ipoteca de rang 1 in ... (vezi toată discuția)