Va rog sa imi oferiti un sfat cu privire la urmatoarea situatie:
Sunt administrator la un SRL aflat in insolventa. In urma cu 3 ani, am contractat o linie de credit pentru care am girat cu apartamentul asociatului meu, eu avand calitatea de fidejuisor in acest contract.
Din 2010 lucrurile au inceput sa mearga prost si am fost nevoiti sa intram in insolventa la jumatatea anului.
Banca a executat ipoteca, respectiv apartamentul asociatului meu, in sensul ca l-au scos la licitatie de vreo 6 luni, insa fara succes.
Problema mea consta in faptul ca am un credit ipotecar, pe persoana fizica la o alta banca, fata de care mi-am respectat obligatiile de fiecare data.
Acum m-au anuntat ca sunt obligati de executorul celeilate banci sa declare scadenta anticipata a creditului, pentru ca cealalta banca sa imi poata scoate casa la licitatie.
Intrebarea mea este: un contract de fidejisiune prevaleaza in fata unui contract de ipoteca? Poate declara banca scadenta anticipata a creditului, chiar daca am toate ratele platite la zi?
Exista vreo solutie pentru a-mi continua creditul si a nu pierde locuinta?
Orice creditor, va poate executa silit orice bun al dumneavoastra, indiferent daca el este ipotecat sau gajat in favoarea unui alt creditor.
Prin urmare, banca unde sunteti fidejusor va poate executa silit oricand imobilul ipotecat in favoarea unei alte banci. Banca a carei creanta este garantata cu ipoteca are doar un drept de preferinta la distribuirea pretului ce va fi obtinut in urma vanzarii silite.
Daca nu sunteti unicul proprietar al imobilului, vor trebui sa ceara partajul, in cadrul contestatiei la executare. In mod cert nsa, mai devreme sau mai tarziu va vor executa silit partea dvs din apartament. Daca inca nu au inscris somatia in Cartea Funciara aveti posibilitatea sa vindeti imobilul, cu acordul bancii titulare a ipotecii, ca sa evitati executarea.
Executare fidejusor
TudorHR
Buna ziua,
Am contractat un credit pe firma (SRL) si am girat cu un bun care este in patrimoniul personal (pe persoana fizica), la acest credit am semnat si ... (vezi toată discuția)