avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Riscuri neinmatriculare masina imediat dupa cumparare
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Riscuri neinmatriculare masina imediat dupa cumparare

Am o masina cumparata de ceva timp dar pentru ca nu-mi permit sa platesc timbrul de mediu, eu circul in continuare cu actele proprietarului, desi au trecut mai mult de 30 de zile de la cumparare. Am inteles ca pot circula asa, doar actele sa fie platite pe numele proprietarului, iar daca ma opreste politia le spun ca este masina imprumutata.
Întrebarea mea este urmatoarea: exista riscul juridic ca proprietarul sa ma dea in judecata pentru ca nu am inmatriculat masina in termen sau ce pot pati din punct de vedere juridic de la fostul proprietar?
Potrivit legii, Dvs. aveti obligatia inmatricularii autot. pe numele Dvs. in termen de 30 de zile de la data cumpararii autot.
In caz contrar, in situatia in care veti fi oprit in trafic de Politia Rutiera, riscati retinerea actelor autot. (talon, CIV)
De asemenea, vanzatorul se poate adresa Serviciului inmatriculari auto cu cerere de radiere a autot. de pe numele lui, iar Dvs. va veti afla in situatia in care conduceti un autot. neinmatriculat.
Dar am inteles ca radierea din circulatie se face in 3 moduri: prin instanta, la casatie si la schimbarea proprietarului. Astfel daca eu am actele proprietarului rezulta ca masina figureaza inca in circulatie si deci as putea circula cu masina asa, ca fiind imprumutata, iar ca sa fiu mai sigur o sa iau legatura cu fostul proprietar pentru am face un contract de comodat.
As mai vrea sa stiu ce valoare are contractul de vanzare-cumparare, adica se gaseste intr-o baza de date. ceva?
Nu, nu este in nici o baza de date. Poti circula fara probleme pe actele lui, atat timp cat nu ti-a scris nimic in talon la rubrica "instrainat catre ...". dar e bine sa ai o relatie buna cu fostul proprietar, pentru ca in caz de ramai fara talon, ai vre-un accident si ai de relationat cu asiguratorul, ai nevoie de cel ce e proprietar in actele de la politie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Timbrul de mediu patrucata patrucata buna ziua!am o nelamurire referitoare la acest timbru de mediu...am cumparat recent un logan, inmatriculat in ianuarie 2005, am facut contract de vanzare- ... (vezi toată discuția)
Cumparare autoturism Myhai007 Myhai007 Buna ziua, nepricepandu-ma in ale vanzarilor si cumpararilor de masini si neavand pe nimeni care sa ma indrume am si eu urmatoarele nelamuriri: 1. As dori ... (vezi toată discuția)
Cat pot circula cu masina neinmatriculata mradrian mradrian Va salut, Anul trecut in noiembrie, am cumpărat o masina, iar la fisc am luat-o pe la jumătatea lui ianuarie 2016, deci cele 30 de zile necesare ... (vezi toată discuția)