Buna ziua!
Societatea comrciala a emis o factura din anul 2006 (28.02.2006) reprez. penalitati de intarziere calculate pentru neplata in termen a facturilor fiscale emise in 2004-2005. Pentru recuperarea datoriei a fost depus cerere emitere somatie de plata la data de 27.02.2009.
Nu stiu daca calculul penalitatilor pentru anul 2005 se situeaza inauntrul termenului de prescriptie general de 3 ani.
Va rog sa-mi raspundeti!
Sumele de pe facturile emise in anii 2004-2005 se prescriu in lunile aferente emiterii lor in anul 2007 respectiv 2008 . Factura pentru penalitati emisa in anul 2009 este emisa tardiv . Daca nu s-au facut in timp actiuni de intrerupre sau suspendare a prescriptiei ,sumele sunt prescrise. Odata cu stingerea dreptului la actiune privind un drept principal se stinge si dreptul la actiune privind drepturile accesorii
Aveti dreptate.Scuze am facut o confuzie in legatura cu data precizata de dvs. Consider ca cele doua facturi din 2004 si 2005 sunt prescrise. Exista insa o intrebare - factura de penalitati din 2006 a fost semnata de dvs. ? daca da , s-ar putea sa fie un act de recunoastere a existentei creantei , si , in consecinta prescriptia a fost intrerupta. Daca nu sumele sunt prescrise.