avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 354 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... cererea de chemare in judecata in NCPC
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

cererea de chemare in judecata in NCPC

Buna ziua!
Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema:
conform disp. NCPC, art. 148 pct. 6 cererea de chemare in judecata se timbreaza sub sanctiunea anularii cererii. Totodata, potrivit Legii 146/1997 obligatia stabilirii taxei de timbru revine judecatorului, aceasta avand loc dupa examinarea cererii.
intrebarea este: daca la data depunerii cererii, aceasta nu avea atasata chitanta de plata a taxei de timbru, sanctiunea este anularea cererii sau prin citarea la primul termen se va stabili cuantumul taxei de timbru?
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 09:58, 13 Mai 2013
Reclamantului i se aduce la cunostinta obligatia achitarii taxei de timbru la depunerea cererii sau prin citatie. Cererea este anulata doar daca nu este respectata dispozitia instantei in sensul de a se face dovada achitarii taxei intr-un termen dat, in cuantumul stabilit.
Potrivit NCPC reclamantul nu se mai citează cu mențiunea achitării taxei de timbru, iar această problemă nu mai este pusă în discuția părților în ședință publică.

Conform prevederilor art. 200 NCPC, toate problemele legate de neregularitățile cererii de chemare în judecată (inclusiv cele legate de timbrare) se vor rezolva în „etapa scrisă prealabilă” a procesului, înainte de fixarea primului termen de judecată, prin comunicarea acestor neregularități reclamantului care este obligat sub sancțiunea anulării cererii să facă aceste modificări sau completări în termen de 10 zile.

Abia după regularizarea cererii se va fixa primul termen de judecată și vor fi citate părțile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme ordonanta de plata crysstianno crysstianno Este pentru prima data cand introduc o ordonanta si am cateva nelamuriri ... as dori sa ma corecteze cineva unde gresesc... -Am trimis somatia de plata cu ... (vezi toată discuția)
Am primit citatie dupa declinarea de competenta prin care mi se pune in vedere sa timbrez. cand trebuie sa platesc taxa de timbru? carlitosbest carlitosbest Salut. Am o cerere care a fost declinata de la Judecatorie la Tribunal iar la tribunal se constata ca cererea este insuficient timbrata ca trebuie sa achit ... (vezi toată discuția)
Taxa judiciara de timbru - contencios administrativ RoSo RoSo Bună ziua, Am depus, la Tribunal, o cerere de chemare în judecată a unei instituții mai demult. Procesul se găsește în faza în care am depus ... (vezi toată discuția)