avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Pot primi amenda pentru neprezentare, cand eu am depus ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Pot primi amenda pentru neprezentare, cand eu am depus plangerea la judecatorie?

Buna ziua. Am primit Neinceperea Urmaririi Penale de la Politie + Prim Procuror, pentru o plangere penala pe care am depus-o eu, impotriva cuiva si am depus mai departe plangere la judecatorie impotriva celor doua rezolutii de neincepere a urmaririi penale pe care le-am primit+ cu aceasta ocazie, mi-am retras Declaratia De Constituire Parte Civila, pe care ma chemasera de la politie sa o depun si mi-am exprimat hotararea de a renunta la despagubiri. Am primit citatia prin care sunt chemat in instanta, in calitate de petent, pentru Fond- plangere impotriva rezolutiilor sau ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata (art.278 ind. 1 C.p.p.). Pot primi amenda pentru neprezentare, cand eu mi-am retras pretentiile la despagubiri? Cat este amenda?
Multumesc


Cel mai recent răspuns: ContSters282078 , utilizator 22:26, 13 Mai 2013
Dvs. fiind cel care a formulat o plangere in fata instantei de judecata sunteti cel care trebuie sa va prezentati in fata instantei pentru a sustine aceasta plangere.
Judecata oricarei cereri formulata in instanta se face numai daca partile sunt legal citate si procedura este indeplinita. Acesta este motivul pentru care instanta a dispus citarea dvs. precum si a intimatilor (cei impotriva carora v-ati plans).
Conform art. 198 alin.2 ind.5 sanctioneaza cu amenda lipsa partii vatamate cu amenda de la 250 lei-3000 lei. Aceasta in cazul in care instanta considera prezenta dvs. obligatorie pentru a da lamuriri. Altfel prezenta dvs. nu este obligatorie .
Nu va faceti griji ca ati putea fi amendat.Inainte de a trece la amenda instanta, daca va considera necesara prezenta dvs., va dispune citarea dvs. cu mandat de aducere si abia apoi va proceda la amendare sau veti fi citat cu mentiunea ca in caz de neprezentare veti fi amendat cu suma de...
Pana atunci...
succes,
av,.M.Hornea
Multumesc.
In situatia in care plangerea dvs. va fi respinsa, veti fi obligat la cheltuieli judicare catre stat, iar in situatia in care intimatul/ intimatii dupa caz vor avea angajat avocat si se vor solicita cheltuieli de judecata , veti fi obligat si la acestea.
Nu am vazut niciodata pana acum, ca instanta sa aplice amenzi pentru neprezentarea petentului in plangerile intemeiate pe disp.art.278 ind.1 c.proc.pen. si asta pentru ca prezenta nu este obligatorie.
Ultima modificare: Luni, 13 Mai 2013
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Buna ziua. Ce pot sa fac pentru a nu plati cheltuieli judiciare + cheltuieli de judecata? Multumesc
In cazul in care trebuie sa platesc cheltuieli de judecata si din mai 2012 nu am nici o sursa de venit, cum voi putea fi obligat sa platesc?
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot cere judecarea in lipsa a intimatului intr-o plangere penala? ContSters282078 ContSters282078 Buna ziua. Dupa ce am primit Neinceperea Urmaririi Penale de la Politie si de la Prim-Procuror la o plangere penala impotriva cuiva, am depus plangere la ... (vezi toată discuția)
Citatie, intimat si petent Teachers Teachers Buna! Am deschis un dosar de UP impotriva unei persoane, solutionat cu NUP, dar cu amenda administrativa si achitarea cheltuielilor de judecata catre mine, iar ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva rezolutiei procurorului de neincepere a urmaririi penale viokaly viokaly Avem urmatoarea speta: Intr-un dosar penal procurorul dispune neinceperea urmaririi penale fata de unele dintre persoanele cercetate si trimiterea in judecata ... (vezi toată discuția)