Buna ziua. Dupa ce am primit Neinceperea Urmaririi Penale de la Politie si de la Prim-Procuror la o plangere penala impotriva cuiva, am depus plangere la Judecatorie impotriva celor doua Rezolutii de Neincepere a Urmaririi Penale pe care le-am primit. Am intrat pe site-ul just.ro si am aflat: Tip solutie: Amanat. Solutia pe scurt: fata de lipsa de procedura cu intimatul. Eu fiind petentul, pot cere judecarea in lipsa a intimatului?
Multumesc
Nu, intimatul se citeaza obligatoriu, iar daca procedura de citare cu acesta este legal indeplinita, neprezentarea sa nu impiedica judecarea cauzei.
Art.278 ind.1 c.proc.pen.
Plangerea in fata judecatorului impotriva rezolutiilor sau ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata
......................
(4) Persoana fata de care s-a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala sau incetarea urmaririi penale, precum si persoana care a facut plangerea se citeaza. Neprezentarea acestor persoane, legal citate, nu impiedica solutionarea cauzei. Cand judecatorul considera ca este absolut necesara prezenta persoanei lipsa, poate lua masuri pentru prezentarea acesteia.
Intimatul nu poate solicita judecare in lipsa, pentru ca nu exista un temei de drept in acest sens in procedura penala.
Intimatul are de ales intre a se prezenta si apara singur in fata instantei, a se prezenta asistat de avocat , a fi reprezentat de avocat sau a nu se prezenta.
Pensie alimentara
policrom
e vorba de neplata pensiei de cinci ani si vreau sa stiu daca se poate merge in instanta ca nu sunt multumita de solutionarea cazului de catre procurori (vezi toată discuția)