avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Pot cere judecarea in lipsa a intimatului intr-o ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Pot cere judecarea in lipsa a intimatului intr-o plangere penala?

Buna ziua. Dupa ce am primit Neinceperea Urmaririi Penale de la Politie si de la Prim-Procuror la o plangere penala impotriva cuiva, am depus plangere la Judecatorie impotriva celor doua Rezolutii de Neincepere a Urmaririi Penale pe care le-am primit. Am intrat pe site-ul just.ro si am aflat: Tip solutie: Amanat. Solutia pe scurt: fata de lipsa de procedura cu intimatul. Eu fiind petentul, pot cere judecarea in lipsa a intimatului?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 23:06, 16 Mai 2013
Nu, intimatul se citeaza obligatoriu, iar daca procedura de citare cu acesta este legal indeplinita, neprezentarea sa nu impiedica judecarea cauzei.
Art.278 ind.1 c.proc.pen.
Plangerea in fata judecatorului impotriva rezolutiilor sau ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata
......................
(4) Persoana fata de care s-a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala sau incetarea urmaririi penale, precum si persoana care a facut plangerea se citeaza. Neprezentarea acestor persoane, legal citate, nu impiedica solutionarea cauzei. Cand judecatorul considera ca este absolut necesara prezenta persoanei lipsa, poate lua masuri pentru prezentarea acesteia.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Mai 2013
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Multumesc.
Doar el poate cere judecarea in lipsa cu conditia sa fie reprezentat de avocat ales sau din oficiu,ca altfel i s-ar incalca dreptul la aparare.
Intimatul nu poate solicita judecare in lipsa, pentru ca nu exista un temei de drept in acest sens in procedura penala.
Intimatul are de ales intre a se prezenta si apara singur in fata instantei, a se prezenta asistat de avocat , a fi reprezentat de avocat sau a nu se prezenta.
Ultima modificare: Joi, 16 Mai 2013
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt chemat in instanta in calitate de intimat intr-un proces penal mariusicacristian mariusicacristian Buna ziua ! As dori sa aflu daca sunt chemat in instanta in calitate de intimat, intr-un proces penal , in care plangerea este facuta impotriva rezolutiilor ... (vezi toată discuția)
Pot primi amenda pentru neprezentare, cand eu am depus plangerea la judecatorie? ContSters282078 ContSters282078 Buna ziua. Am primit Neinceperea Urmaririi Penale de la Politie + Prim Procuror, pentru o plangere penala pe care am depus-o eu, impotriva cuiva si am depus ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara policrom policrom e vorba de neplata pensiei de cinci ani si vreau sa stiu daca se poate merge in instanta ca nu sunt multumita de solutionarea cazului de catre procurori (vezi toată discuția)