avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 352 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Un presupus imprumut - presiuni juridice pentru ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Un presupus imprumut - presiuni juridice pentru returnarea banilor

buna seara , am primit o suma de bani mai mare aproximativ 90 mii fara nici o obligatie , :(acum persoana in cauza spune ca i-a imprumutat dar nu exista un contract anume pt aceasta . mi-a intentat proces pt recuperarea sumei si un altul pt sechestru asigurator . intrebare ... ce sanse are ?
Cel mai recent răspuns: deeabyby , utilizator 22:48, 3 Iulie 2013
Ii va fi cam greu sa probeze daca nu exista niciun inscris din care sa rezulte ca va remis acea suma.Totusi, daca exista vreo depunere in ceva cont pe numele dvs. sau au exista ceva relatii mai apropiate intre dvs. si acea persoana- ar putea proba prin alte modalitati de ex. martori.
Cat despre sechestru, ar tr. sa fie vorba de o creanta certa, lichida si exigibila si constatata prin act scris, in sensul ca exista un termen pana la care va obligati sa-i restituiti banii si un act din care rezulta suma imprumutata. Totusi ,daca depune dovada consemnarii unei cautiuni (jumatate din suma pretinsa) exista sanse sa se admita sechestrul
Va trebui sa restituiţi suma, este o îmbogăţire fără just temei, dvs trebuie sa justificati mărirea patrimoniului dvs cu aceasta suma, dacă nu puteţi justifica este firesc sa restituiţi.
Depinde de cum va reusi sa probeze faptul ca v-a dat banii cu imprumut.

Art. 309 din Codul civil prevede:
Admisibilitatea probei

(1) Proba cu martori este admisibilă în toate cazurile în care legea nu dispune altfel.

(2) Niciun act juridic nu poate fi dovedit cu martori, dacă valoarea obiectului său este mai mare de 250 lei. Cu toate acestea, se poate face dovada cu martori, contra unui profesionist, a oricărui act juridic, indiferent de valoarea lui, dacă a fost făcut de acesta în exerciţiul activităţii sale profesionale, în afară de cazul în care legea specială cere probă scrisă.

(...)

(4) De asemenea, este inadmisibilă proba cu martori dacă pentru dovedirea unui act juridic legea cere forma scrisă, în afară de cazurile în care:
1. partea s-a aflat în imposibilitate materială sau morală de a-şi întocmi un înscris pentru dovedirea actului juridic;
2. există un început de dovadă scrisă, potrivit prevederilor art. 310;
3. partea a pierdut înscrisul doveditor din pricina unui caz fortuit sau de forţă majoră;
4. părţile convin, fie şi tacit, să folosească această probă, însă numai privitor la drepturile de care ele pot să dispună;
5. actul juridic este atacat pentru fraudă, eroare, dol, violenţă ori este lovit de nulitate absolută pentru cauză ilicită sau imorală, după caz;
6. se cere lămurirea clauzelor actului juridic.
da , are niste transfere bancare , westen union dar am si un card al lui care l-am primit pt al folosi in situati de urgenta , si da am avut o relatie cu persoana respectiva ceea ce el ascunde in instanta .
Ultima modificare: Marți, 14 Mai 2013
deeabyby, utilizator
Este complicat cazul.
Nu se stie ce iese.
Poate castiga procesul oricare dintre cei doi in functie de felul in care se judeca si mai ales in functie de greseala adversarului din proces.

Alte discuții în legătură

Imprumutul garantat cu ipoteca ContSters40598 ContSters40598 Nu m-am confruntat inca cu acest gen de contracte. Ma intereseaza cele incheiate intre doua persoane fizice, ptr. o suma de bani (semnificativa), suma de bani ... (vezi toată discuția)
Inselaciune maria098 maria098 Buna ziua, as vrea sa stiu ce pot face din punct de vedere legal cu privire la un imprumut pe care l-am acordat si care nu mi s-a restituit. Mentionez ca nu ... (vezi toată discuția)
Cum recuperez banii dati cu imprumut? silvia_cristi silvia_cristi am imprumutat pe cineva de multi bani si acum zice ca nu are de unde sa mi dea. chitanta la mana nu am facut ca am avut incredere. toata familia lor stie cati ... (vezi toată discuția)