Daca sunteti mai mult de 20 angajati, aveti posibilitatea sa va desemnati unul (sau mai multi) reprezentanti ai salariatilor, ai dvoastra, care sa va reprezinte, sa va informeze si sa va sprijine eforturile in ceea ce priveste dialogul cu directoratul, cu conducerea.
Daca este abuz sau nu, nu se poate decide pe baza unor informatii de genul producem de 300 lei si primim 80 lei. Sunt calcule economice, cheltuieli, salarii, impozite, utilitati, etc, toate sunt mari in Romania, enorme chiar. Poate ca angajatorul deja face niste eforturi sa supravietuiasca, nu stiu, ... insa doar prin dialog, negociere, mediere puteti sa imbunatatiti situatia.
Desigur, aveti si posibilitatea sa incercati sa reclamati la ITM, la tribunal chiar, insa trebuie sa va asumati si consecintele in cazul in care angajatorul isi inchide afacerea.
Bafta si spor la treaba!
1. Potrivit art.40 C.mun. :
(1) Angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi:
a) sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii;
b) sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii;
c) sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor;
d) sa exercite controlul asupra modului de indeplinire a sarcinilor de serviciu;
...
2. art/175 C.mun.
(1) Angajatorul are obligatia sa asigure securitatea si sanatatea salariatilor in toate aspectele legate de munca.
...
3. Stabilirea atributiilor corespunzatoare fiecarui salariat, concretizate in fisa postului, reprezinta prerogativa exclusiva a angajatorului, care se va raporta, desigur, la obligatiile principale pe care si le asuma salariatul la incheierea contrcatului individual de munca.
Acest drept al nangajatorului de a stabili atributiile corespunzatoare fiecarui salariat trebuie inteles ca se refera la fixarea atributiilor in mod obiectiv.
4. Aveti dreptul la demnitate in munca. Acesta este un principiu constitutional si angajatorul este obligat sa vegheze la respectarea lui.
In concluzie aveti dreptul la conditii decente de munca, de a nu vi se da dispozitii venite de la superiori ce nu pot fi indeplinite ori sunt nelegale sau date cu rea credinta.
Orice salariat care prestează o muncă beneficiază de condiţii de muncă adecvate activităţii desfăşurate, de protecţie socială, de securitate şi sănătate în muncă, precum şi de respectarea demnităţii şi a conştiinţei sale, fără nicio discriminare.
5. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizara Inspectoratul Teritorial de Munca in a carui raza isi are sedul social angajatorul.