avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Abuz sau nu?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Abuz sau nu?

Lucrez intr-o sectie care este impartita in trei linii.Fiecare linie produce anumite piese, diferite ca marime si pret.Productia si productivitatea la nivel de sectie se realizeaza ,dar la o linie mai putin.Ca masura s-a decurs la disponibilizarea unui anumit numar de persoane, in mai multe etape, si timp de sase-sapte luni de zile tot stam acasa, prin rotatie,in cursul saptamanii cate o zi si lucram sambata sau duminica.S-au facut anumite calcule de sefi din care reiese ca trebuie sa producem de 300 roni pe ora,iar noi castigam in jur de 80 de roni pe zi.Acum un om lucreaza pe 2-3 masini ceea ce nu este corect privind protectia muncii si a demnitatii noastre ca oameni ,nu suntem roboti.Este acesta un abuz ,si daca da, ce se poate face?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:20, 14 Mai 2013
Daca sunteti mai mult de 20 angajati, aveti posibilitatea sa va desemnati unul (sau mai multi) reprezentanti ai salariatilor, ai dvoastra, care sa va reprezinte, sa va informeze si sa va sprijine eforturile in ceea ce priveste dialogul cu directoratul, cu conducerea.
Daca este abuz sau nu, nu se poate decide pe baza unor informatii de genul producem de 300 lei si primim 80 lei. Sunt calcule economice, cheltuieli, salarii, impozite, utilitati, etc, toate sunt mari in Romania, enorme chiar. Poate ca angajatorul deja face niste eforturi sa supravietuiasca, nu stiu, ... insa doar prin dialog, negociere, mediere puteti sa imbunatatiti situatia.

Desigur, aveti si posibilitatea sa incercati sa reclamati la ITM, la tribunal chiar, insa trebuie sa va asumati si consecintele in cazul in care angajatorul isi inchide afacerea.
Bafta si spor la treaba!
1. Potrivit art.40 C.mun. :
(1) Angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi:
a) sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii;
b) sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii;
c) sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor;
d) sa exercite controlul asupra modului de indeplinire a sarcinilor de serviciu;
...

2. art/175 C.mun.
(1) Angajatorul are obligatia sa asigure securitatea si sanatatea salariatilor in toate aspectele legate de munca.
...

3. Stabilirea atributiilor corespunzatoare fiecarui salariat, concretizate in fisa postului, reprezinta prerogativa exclusiva a angajatorului, care se va raporta, desigur, la obligatiile principale pe care si le asuma salariatul la incheierea contrcatului individual de munca.
Acest drept al nangajatorului de a stabili atributiile corespunzatoare fiecarui salariat trebuie inteles ca se refera la fixarea atributiilor in mod obiectiv.

4. Aveti dreptul la demnitate in munca. Acesta este un principiu constitutional si angajatorul este obligat sa vegheze la respectarea lui.
In concluzie aveti dreptul la conditii decente de munca, de a nu vi se da dispozitii venite de la superiori ce nu pot fi indeplinite ori sunt nelegale sau date cu rea credinta.
Orice salariat care prestează o muncă beneficiază de condiţii de muncă adecvate activităţii desfăşurate, de protecţie socială, de securitate şi sănătate în muncă, precum şi de respectarea demnităţii şi a conştiinţei sale, fără nicio discriminare.

5. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizara Inspectoratul Teritorial de Munca in a carui raza isi are sedul social angajatorul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme la serviciu - schimbare post mitzi666 mitzi666 sunt operator calculator in contractul de munca iar atributiiile mele sunt sa comand materiale pentru firma, dar directorul doreste sa ma treaca pe magazie / ... (vezi toată discuția)
Modificarea atributiilor din fisa postului mottofreee mottofreee De curand am primit o \'Anexa la fisa de post\' care prevede printre alte atributii si: -Participa la programele de instruire ISCIR organizate de societate ... (vezi toată discuția)
Paznic si cu functie de impiegat auto rak0770 rak0770 Buna ziua! Pot angaja un paznic care sa completeze si foile de parcurs? Ii pot trece in fisa postului de paznic si completare foi parcurs? E ... (vezi toată discuția)